KOD tužio Deponiju zbog privođenja aktivista, traže 5.000 eura za sadnju stabala u Podgorici

"U slučaju paljenja guma na deponiji i njenoj okolini dim se širi upravo kroz naselja sa velikom gustinom naseljenosti. Shodno Zakonu o upravljanju otpadom i aktima koji proizilaze iz njega uvoznici i proizvođači otpadnih guma snose troškove sakupljanja i obrade otpadnih guma"

390 pregleda 1 komentar(a)
Paljevine u blizini Deponije (Ilustracija), Foto: Organizacija KOD
Paljevine u blizini Deponije (Ilustracija), Foto: Organizacija KOD

U Osnovnom sudu u Podgorici održano je pripremno ročiše po tužbi Organizacije KOD protiv Deponije Podgorica i države povodom privođenja članova te organizacije 21. septembra 2019. godine.

Kako je saopšteno iz KOD-a, osnov tužbe je situacija u kojoj "da umjesto rukovodstvo Deponije Podgorica prijavi inspekciji one koji pale gume ono prijavljivalo aktiviste KOD-a koji rade na rješavanju problema".

"Zbog pravnih posljedica koje su nastale tim postupanjem, Organizacija KOD je pokrenula tužbu pred Osnovnim sudom u Podgorici kojim traži presudu kojom će obavezati tužene da na ime satisfakcije za povrijeđena prava Tužilaca, a u svrhu podizanja ekoloških standarda u Glavnom gradu, uplate 5.000 eura isključivo za nabavku sadnica u okviru akcije pošumljavanja Podgorice, koja se odvija pod nazivom Inicijativa 100.000 stabala", navodi se u saopštenju KOD-a.

Iz ove organizacije su podsjetili da gume sadrže opasne, otrovne supstance koje se oslobađaju ako se zapale.

"Tada nam se naselja pune otrovnim, kancerogenim supstancama i to je opasno za čovjeka jer čovjek udisanjem vazduha udiše i otrov. U slučaju paljenja guma na deponiji i njenoj okolini dim se širi upravo kroz naselja sa velikom gustinom naseljenosti. Shodno Zakonu o upravljanju otpadom i aktima koji proizilaze iz njega uvoznici i proizvođači otpadnih guma snose troškove sakupljanja i obrade otpadnih guma. Ukoliko bi se primjenjivala ova stavka Deponija Podgorica bi mogla od reciklaže guma da prihoduje najmanje 360.000 eura godišnje. Umjesto ovih 360.000 eura dobili smo dimnu zavjesu", navode iz KOD-a.

Bonus video: