MEDIA CENTAR DOSTAVIO INICIJATIVU

"AEM da razmotri mogućnost zabrane 'informativnih' kanala Pink TV putem kablovskih operatera u CG"

Media centar je saopštio i da je u 79. minutu emisije "Hit tvit", u sklopu komentara gostiju povodom teme broj 5, odluke Vlade Crne Gore da ne dozvoli od 1. juna ulazak u Crnu Goru državljanima Srbije bez obaveznog boravka u 14-dnevnom karantinu, iznijeto niz neistina

4987 pregleda 23 reakcija 9 komentar(a)
Đurović, Foto: Savo Prelević
Đurović, Foto: Savo Prelević

Media centar je danas dostavio inicijativu Sevjetu i direktoru Agencije za elektronske medije (AEM) da hitno donesu odluke u skladu sa članom 5 i 6 Zakona o elektronskim medijima i EU direktivom u oblasti elektronskih medija i prekogranične televizije, kako bi se upozorila Pink TV zbog iznošenja neistina u emisiji "Hit Tvit" emitovanoj 31. maja 2020. godine, saopšteno je danas iz Media centra.

"S obzirom da se Pink TV u kontinuitetu ponaša na neprofesionalan način u odnosu na dešavanja u Crnoj Gori kao i da je AEM u dva navrata upozoravala ovu televiziju preko regulatora elektronskih medija u Srbiji, pozivamo vas da razmotrite mogućnost trajne zabrane emitovanja "informativnih" kanala Pink TV putem kablovskih operatera u Crnoj Gori", ističe se u inicijativi Media centra.

Media centar je saopštio i da je u 79. minutu emisije "Hit tvit", u sklopu komentara gostiju povodom teme broj 5, odluke Vlade Crne Gore da ne dozvoli od 1. juna ulazak u Crnu Goru državljanima Srbije bez obaveznog boravka u 14-dnevnom karantinu, iznijeto niz neistina.

"Gost u emisiji, dr Nestorović, ustvrdio je da se u Crnoj Gori ne rade pouzdani testovi na COVID-19 jer ne postoji tehnologija za tkz. PCR test, koji je jedini pouzdan. Javnost Crne Gore je upoznata od strane nadležnih organa da su u Institutu za javno zdravlje Crne Gore rađeni upravo PCR testovi, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije. Doktor Nestorović je postao posebno poznat građanima Srbije jer je na početku pandemije COVID-19 ismijavao opasnost od virusa i posljedica epidemije. Takođe, pomenuti ljekar je javnosti Srbije poznat i po nedavnoj tvrdnji da je najbolji svjetski teniser Novak Đoković zapravo reinkarnacija Nikole Tesle, što je "dokazao" fizičkom sličnošću dvojice znamenitih Srba", piše u saopštenju Media centra koje potpisuje direktor Goran Đurović.

Iz Media centra je saopšteno i da je drugi gost u emisiji "Hit tvit", predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, takođe insinuirao da se u Crnoj Gori nisu radili valjano testovi na COVID-19, za razliku od Srbije.

"Netačno, u obije države rađeni su isti testovi. Prema dostupnim informacijama, predsjednik Srbije nije epidemiolog niti ljekar, ali se njegovo mišljenje u emisiji tretiralo kao konačna istina jer u konceptu svih sadržaja Pink TV, po pravilu, ne postoji "druga strana", odnosno mogućnost da se čuje i drugačiji stav od zvaničnog (stava vlasti). Takođe, pomenuti doktor Nestorović se tokom razgovora povodom odluke o zabrani ulaska u Crnu Goru državljanima Srbije bez obaveznog boravka u 14-dnevnom karantinu glasno zapitao: "…ali šta očekivati od države koja je izbrisala Njegoša iz lektire, ne izučavaju Njegoša više zato što je on prosrpski orijentisan. On je srpski pisac nije crnogorski pisac." Opet netačno, jer se Njegoševa djela, kao najpoznatijeg crnogorskog pisca, izučavaju u osnovnim i srednjim školama i kao sastavni dio lektire", piše u saopštenju Media centra.

Navodi se i da su izjave gostiju u emisiji kao i izjava predsjednice Vlade Srbije data u sklopu najave priloga, uticale na gledaoce koji su u direktnim uključenjima tokom ove emisije iznosili krajnje negativne komentare u odnosu na Crnu Goru i njene građane.

"Gosti u emisiji su svojim iznijetim stavovima omogućili podsticanje mržnje i diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti a i zdravstvenog stanja (član 48 Zakona o elektronskim medijima)", poručeno je iz Media centra.

Media centar je saopštio i da traži, kao i do sada, jednaku primjenu zakona prema svim medijma i kablovskim operaterima i zaštitu interesa javnosti u Crnoj Gori.

"Pozivamo AEM da primjeni zakon i onemogući kontinuirano širenje neistina u vezi sa Crnom Gorom putem svih "informativnih" kanala Pink TV. Predizborna kampanja u Srbiji ne može biti opravdanje za iznošenje neistina kojima se podstiče mržnja prema Crnoj Gori i njenim građanima. Međusobni odnosi vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, bili fingirani ili ne, ne mogu biti opravdanje za podsticanje međusobne mržnje. Ako već građani Srbije moraju da trpe propagandu Pink TV, građani Crne Gore ne moraju. Propagande je građanima Crne Gore dosta sa TVCG, koju ni ovakav Savjet tkz. javnog servisa a ni AEM ne mogu da vrate poštovanju profesionalnih standarda. Primjenom zakona i zabranom reemitovanja “informativnih” emisija na kanalima Pink TV preko kablovskih operatera u Crnoj Gori, AEM može otkloniti osnovanu sumnju da su ovakvi sadržaji dogovoreni između vlasti u Srbiji i Crnoj Gori a za potrebe predizborne kampanje, dizanja tenzija i podsticanja mržnje među Srbima i Crnogoricima kako bi aktuelni nosioci vlasi osigurali još jednu izbornu pobjedu", zaključuje se u saopštenju Media centra.

Preporučujemo za Vas