U centru Podgorice će se graditi nova kineska ambasada

On je na sastanku sa gradonačelnikom Podgorice, Slavoljubom Stijepovićem kazao da je u toku izrada projektnog rješenja buduće ambasade
597 pregleda 3 komentar(a)
ambasador kine i migo, Foto: PG Biro
ambasador kine i migo, Foto: PG Biro
Ažurirano: 13.02.2018. 10:26h

Nova zgrada Ambasade Kine biće izgrađena u centru Podgorice i neće biti samo diplomatsko predstavništvo, već reprezentativni objekat multifunkcionalnog karaktera, saopštio je ambasador te države u Crnoj Gori, Cui Dživei.

On je na sastanku sa gradonačelnikom Podgorice, Slavoljubom Stijepovićem kazao da je u toku izrada projektnog rješenja buduće ambasade.

Dživei je naveo da je Podgorica investiciona destinacija koja je privlačna za kineske privrednike.

“Broj turista iz Kine koji posjećuju Podgoricu bilježi stabilan i konstantan rast, tako da taj trend očekujemo i ove godine“, kazao je Dživei, saopšteno je iz PG Biroa.

Stijepović je, kako se navodi, pozdravio namjere Kine da Ambasadu izgrade u centru Podgorice, posebno ako se ima u vidu da se radi o objektu koji će biti promotivnog karaktera.

„Glavni grad je kroz saradnju sa Pekingom i kineskom Ambasadom pokazao da je dobar i pouzdan partner čiji su projekti zavrijedili pažnju za zajedničkom realizacijom i tako ćemo nastaviti i u buduće“, naveo je on.

Stijepović i Dživei su se saglasili da Forum gradonačelnika Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope 16+1, koji je održan u Podgorici u septembru prošle godine, predstavlja primjer dobre saradnje sa konkretnim rezultatima.

Stijepović je kazao da je Forum rezultat dobrih odnosa Pekinga i Podgorice.

„Iako udaljene, dvije države njeguju bliske prijateljske odnose. Podgorica je, kroz intenzivnu saradnju sa ambasadom Kine u Crnoj Gori, realizovala više projekata, od čega je veoma značajna izgradnja prve biciklističke staze“, istakao je Stijepović.

Dživei je naveo da je Forum u Podgorici imao više odjeka nego prvi koji je održan u Sofiji.

“To je i dodatni izazov za Beograd koji je organizator ovogodišnjeg Foruma, da dostigne nivo organizacija u Podgorici”, istakao je Dživei dodajući da zaključci, sporazumi i memorandumi koji su popisani tokom Foruma već su počeli da daju rezultate.

Bonus video: