Brajović: CG izašla kao pobjednik u prvom poluvremenu, virus je tu, pored nas

"Virus je u cirkulaciji unutar i između zemalja. I da bismo ovaj rizik sveli na minimum neophodno je da se dosljedno sprovedu sveobuhvatne javno zdravstvene mjere. Posebno bih naglasila da niko i nijedna zemlja nije bezbjedna, dok svako ne bude bezbjedan", zaključila je Brajović

3524 pregleda 7 komentar(a)
Brajović, Foto: Savo Prelević
Brajović, Foto: Savo Prelević

Status "corona free" ili status bez aktivnih slučajeva oboljelih Crna Gora je već ostvarila i postigla, što potvrđuju raspoloživi podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ), kazala je za Radio Slobodna Evropa šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović.

"Upravo iz razloga što već jedan duži vremenski period u Crnoj Gori nema i nije bilo novih slučajeva obolijevanja. Osobe koje su bile oboljele su gotovo sve izliječene osim, u manjem broju slučajeva gdje je oboljenje na žalost završilo smrtnim ishodom“, kaže Brajović.

Brajović je pohvalila crnogorski uspjeh u borbi protiv koronavirusa i naglasila da je zahvaljujući energičnim mjerama „Crna Gora izašla kao pobjednik u prvom poluvremenu" borbe protiv COVID 19.

Crna Gora proglasila je ranije danas kraj epidemije koronavirusa.

Brajović smatra da nadležni u Crnoj Gori moraju biti na oprezu jer je svijet i dalje u fazi pandeemije.

"Moramo da imamo na umu činjenicu da je virus tu, pored nas. I drugo, moramo da imamo na umu da podaci iz globalnog sistema nadzora SZO ukazuju da veliki broj nedetektovanih slučajeva infekcije postoji i dalje, sa tim blagim simptomima. Upravo zbog toga jedna od ključna preporuka SZO vlastima jeste da je neophodno nastaviti agresivno i energično sa detektovanjem, testiranjem i praćenjem kontakata", smatra Brajović.

Ona objašnjava da su mjere opreza neophodne i zbog procjene SZO da je prisutan rizik od vraćanja infekcije.

"Virus je u cirkulaciji unutar i između zemalja. I da bismo ovaj rizik sveli na minimum neophodno je da se dosljedno sprovedu sveobuhvatne javno zdravstvene mjere. Posebno bih naglasila da niko i nijedna zemlja nije bezbjedna, dok svako ne bude bezbjedan", zaključila je Brajović.

Bonus video: