Aktivnost kancelarije ombudsmana u Tivtu

"Seksualno zlostavljanje djece je tema od koje svi zaziru i najčešće ostane obavijena velom tajne"

Mijušković je istakla da promovišu brošuru koja djeci na prihvatljiv način prezentuje sve što se tiče seksualnog iskorištavanja

568 pregleda 2 komentar(a)
Logo Omudsmana, Foto: Ombudsman
Logo Omudsmana, Foto: Ombudsman

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore je u Tivtu organizovala promociju brošura o zabrani svih oblika seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja djece.

Skupu organizovanom za profesionalce koji se ovom temom bave u svojim institucijama na području Boke, prisustvovali su predstavnici Uprave policije - Odjeljenja bezbjednosti Tivat, NVO koje se bave dječijim pravima, Centra za socijalni rad, kao i prosvjetnih ustanova iz Tivta i Kotora, odnosno Dječijeg doma “Mlladost” u Bijeloj.

Sa njima je razgovarala zamjenica zaštitnika ljudskih prava za prava djeteta, mlade i socijalnu zaštitu Snežana Mijušković.

Ona je istakla da promovišu brošuru koja djeci na prihvatljiv način prezentuje sve što se tiče seksualnog iskorištavanja.

“Brošura ima za cilj da se djeca osnaže, da je prepoznaju i onda kada se dogode da znaju kome i na koji način mogu da se obrate za pomoć. Prošle godine smo imali intenzivan rad sa djecom u školama. Dakle, upravo radeći sa njima, pričajući o ovoj temi i nizu drugih, nastojali smo da ih osnažimo i osvjestimo o ovom problem.”, istakla je Mijušković.

Kako je naglašeno, seksualno zlostavljanje djece je tema od koje svi zaziru i najčešće ostane obavijena velom tajne. Zbog toga je veoma važno da se djeca osnaže i prijave sve takve slučajeve.

Onda kada ih prijave, oni treba da da budu sigurni da će reakcija nadležnih organa biti kvalitetna, a dijete žrtva maksimalno zaštićeno u postupcima koji su najčešće iscrpljujući i nimalo prijatni.

Preporučujemo za Vas