PODNIJELI PRITUŽBE

CGO, DPNCG i SMCG: Savjet da provjeri postupanje nikšićke policije prema Kadiću

CGO, DPNCG i SMCG su, pozivajući se na navode Kadića, pozvali Savjet da shodno svojim zakonskim ovlašćenjima provjeri da li su policajci postupali zakonito njegovim privođenjem u prostorije policije prekidajući ga u redovnom obavljanju novinarskog posla i konkretnog zadatka

1296 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Sa sastanka, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije

Centar za građansko obrazovanje (CGO), Društvo profesionalnoh novinara Crne Gore (DPNCG) i Sindikat medija Crne Gore (SMCG) su Savjetu za građansku kontrolu rada policije podnijele pritužbe na postupanje policajaca Centra bezbjednosti (CB) Nikšić prema novinaru Veliši Kadiću, šefu Dopisništva “Večernjih novosti” u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Savjeta, ove organizacije su odvojenim pritužbama, zatražili provjeru postupanja nikšićkih policajaca prema Kadiću i zaštitu novinara i nesmetano obavljanje novinarskih zadataka.

CGO, DPNCG i SMCG su, pozivajući se na navode Kadića, pozvali Savjet da shodno svojim zakonskim ovlašćenjima provjeri da li su policajci postupali zakonito njegovim privođenjem u prostorije policije prekidajući ga u redovnom obavljanju novinarskog posla i konkretnog zadatka.

"Posebno je iskazana zabrinutost zbog saopštenih navoda da su policijski službenici posegnuli za drastičnu mjeru, uz upotrebu sile, brisanju snimaka iz njegovog telefona o postupanju dvojice policijskih službenika prema mladiću kojeg su vukli dok se opirao hapšenju", ističe se u saopštenju Savjeta.

Kadića je policija u Nikšiću privela u noći između 13. i 14. maja tokom nereda u tom gradu.

Savjet za građansku kontrolu rada polcije održao je danas u Skupštini Crne Gore redovnu sjednicu, kojom je predsjedavao Aleksandar Saša Zeković, na kojoj je razmotreno nekoliko predmeta u radu koji su formirani po pritužbama građana, policijskih službenika, nevladinih organizacija i sopstvenoj inicijativi članova Savjeta.

U radu sjednice učestvovali su članovi Savjeta, Dražen Cerović i advokat Zoran Čelebić, a u dijelu sjednice su, po pozivu, učestvovali Damir Suljević, programski asistent u CGO, Mila Radulović, generalna sekretarka DPNCG, Jelena Popović, saradnica u DPNCG i Marijana Camović Veličković, predsjednica SMCG.

Iz Savjeta je saopšteno da je na prethodnoj sjednici Savjeta učestvovao i Kadić, koji je, kako je saopšteno, detaljno iznio slučaj i odgovarao na brojna pitanja svih članova Savjeta.

"Dostupnu dokumentaciju i ostale priloge, koja uključuje i zapisnik o obavještenju prikupljenom od građanina koji je novinar Kadić potpisao bez primjedbi na postupanje policije i uz traženje primjerka za sebe, Savjet je dostavio na upoznavanje i izjašnjenje podnosiocima pritužbe i samom novinaru", istakli su iz Savjeta.

U saopštenju se dodaje da je Savjet prisutne iz civilnog društva upoznao sa postupkom i sa svojim dosadašnjim nalazima.

"Razgovarano je o svim elementima slučaja Kadić i zajednički je razmotrena i analizirana dostupna službena dokumentacija i materijalni dokazi. Savjet je konstatovano da su pritužbama i navodima novinara saopštene ozbiljne primjedbe. Savjet je ocijenio da provjerama navoda da su policijski službenici ometali rad novinara potrebno posvetiti i dalje punu pažnju. Predstavnice DPNCG i SMCG saglasile su se sa odlukom Savjeta da se novinaru Kadiću pruži dodatni rok kako bi se opet provjerile tehničke mogućnosti za pristup sadržaju na telefonu za koji se tvrdi da je odbrisan. DPNCG i SMCG najavili su pružanje dodatne podrške u tom pogledu. Savjet je nakon sjednice obaviješten da je novinar Kadić već i prihvatio ponuđenu pomoć novinarske i sindikalne medijske organizacije. Rad na ovom slučaju biće nastavljen", piše u saopštenju Savjeta.

Navodi se i da je nezavisno od ovog slučaja, detaljno diskutovano o međusobnom odnosu, komunikaciji i saradnji policije i medijskih djelatnika (novinara, fotoreportera, snimatelja), o moralnim i etičkim pitanjima u radu policajaca i novinara, odnosu ličnih uvjerenja prema profesionalnim standardima i zahtjevima u radu kao i dosadašnjim tekovinama građanskog nadzora policije.

"S tim u vezi zajednički je prepoznata potreba da Savjet za građansku kontrolu rada policije reafirmiše svoju raniju preporuku da se zbog bolje prepoznatljivosti i vidljivosti medijskim djelatnicima dodijele fluorescentni prsluci za oznakom “Press”. Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je 2015. godine uvažilo preporuku Savjeta i izvršilo je distribuciju ovih prsluka. Zajednički je od strane Savjeta i predstavnika CGO, DPNCG i SMCG izraženo osnovno uvejrenje da policijski službenici u svakoj situaciji treba da omoguće nesmetan rad medija i prisustvo novinara i da se suzdrže od bespotrebnog ograničavanja njihove slobode kretanja ili izvještavanja", piše u saopštenju Savjeta.

U saopštenju piše da je Savjet odlučio, uz punu saglasnost svih organizacija, da Upravi policije uputi odgovarajuće preporuke kako bi se kroz zajedničku saradnju sa novinarskim i medijskim organizacijama pristupilo jačanju kapaciteta policijskih službenika i novinara i jačanju mešusobnih odnosa i saradnje.

"U tom pogledu preporučiće se zajedničko organizovanje radionice “Izvještavanje u kriznim situacijama” i publikovanje zajedničke publikacije koja sadrži standarde i smjernice za postupanje policije prema novinarima", poručili su iz Savjeta.

Savjet je, kako je saopšteno, razmotrio pritužbe na rad policije koje su podnijeli građani N.I, B.V, P.N, M.B, J.G, svi iz Podgorice i T.T. iz Berana.

Preporučujemo za Vas