Rudović: MORT da odgovori za haos u Krašićima

Na zahtjev poslanika moraće u Skupštini da objasne nelegalnu gradnju Miloša Medenice, sina predsjednice Vrhovnog suda

5806 pregleda 5 komentar(a)
Betonskim zidovima pregradili šetalište, Foto: Siniša Luković
Betonskim zidovima pregradili šetalište, Foto: Siniša Luković

"Šta su Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) i njegova Građevinsko-urbanistička inspekcija preduzeli povodom bespravne gradnje na državnom zemljištu, na parceli 173/13 KO Krašići u Tivtu, ispred objekata u vlasništvu Miloša Medenice, sina predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i njegovog poslovnog partnera Rada Arsića“, pitanje je koje će poslanik Demosa Nedjeljko Rudović postaviti na tekućoj sjednici Skupštine.

To pitanje uslijedilo je nakon što je MORT nedavno odbio zahtjev za slobodan pristup informacijama koje je tom organu podnio MANS.

Radom MORT-a od kada je ministar Pavle Radulović (DPS) početkom novembra prošle godine podnio ostavku zbog skandala sa objelodanjivanjem slučaja korupcije dva građevinska inspektora, koordinira premijer Duško Marković. Taj resor je odbio zahtjev za slobodan pristup informacijama MANS-a koji je od MORT-a tražio da im dostavi kopije svih rješenja i zapisnika koje su MORT, njegova Direkcija za inspekcijske poslove i licenciranje, odnosno Direkcija za inspekcijski nadzor za južni region, donijeli postupajući po proslijeđenom zapisniku Komunalne inspekcije Opštine Tivat od 22. aprila, a vezano za nelegalnu gradnju na toj parceli.

Iz MORT-a su konstatovali da bi te informacije, “ukoliko bi bile dostupne javnosti, značajno ugrozile interes vršenja službene dužnosti ovog Ministarstva, a samim tim i dalje planiranje i vršenja inspekcijskog nadzora”. “Prijevremenim objelodanjivanjem traženih informacija postoji mogućnost donošenja zaključaka, te prejudicanja eventualne odgovornosti prije izvršene kontrole i okončanja inspekcijskog nadzora”, piše u rješenju MORT-a. Cijeli ovaj slučaj inače, pokrenut je početkom aprila kada su mještani Krašića prijavili da je jedan od dva završena segmenta prve faze novog lungo mare šetališta u tom mjestu, u dužini od tridesetak metara, bukvalno odsječen i oduzet i Opštini Tivat i JP “Morsko dobro” kao investitorima tog javnog komunalnog objekta, i građanima kao njegovim korisnicima.

Radnici su na obali ispod dvije velike turističke vile tada sazidali dva ogradna zida od betonskih blokova i na taj način presjekli novo šetalište. Zidovi su podignuti na katastarskoj parceli koja je u vlasništvu države, odnosno Opštine, ispod dviju vila u izgradnji koje su u vlasništvu Medenica i Arsića. Jedan od zidova kojima je početkom aprila ograđeno i prekinuto javno šetalište u izgradnji, se po evidenciji MANS-a, dijelom nalazi i na parceli koja je u vlasništvu Arsića. Zbog toga je MANS protiv Medenice i Arsića sredinom aprila podnio krivične prijave Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, smatrajući da su njih dvojica počinili krivična djela „protivpravno zauzimanje zemljišta“ i „građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje“.

MANS je tada tražio od JP Morsko Dobro i MORT-a da inspekcije intervenišu na spornoj lokaciji u Krašićima, ali se uprkos tome, gradnja nastavila pa je ispred dvije vile u izgradnji na obali Krašića, između dva nelegalna zida kojima je „prekinuto šetalište“, u međuvremenu obavljeno i betoniranje već izgrađene trase šetališta i napravljen još jedan, treći zida koji uzurpirano državno zemljište „dijeli na pola“, i stvara posebne djelove kao dvorišta ispred vila dvojice biznismena. Inače, u izgradnju prvog dijela lungo mare šetališta u Krašičima koje je trebalo da spriječi upravo ovakav vid bespravne privatizacije morske obale i učini je dostupnom svima, Opština Tivat i Morsko dobro kao investitori, lani su uložili nešto više od pola miliona eura.

Bonus video: