Naknada od 333 eura koju Vlada uplaćuje specijalizantima je obaveza, ne nagrada

Sindikat doktora medicine i specijalizanti upozorili da se moraju poštovati ugovori, jer nikada nijesu raskinuti

11148 pregleda 244 reakcija 4 komentar(a)
Specijalizanti 11. marta pozvani da se vrate u matične ustanove (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Specijalizanti 11. marta pozvani da se vrate u matične ustanove (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Novac koji će Vlada uplatiti ljekarima specijalizantima - po 333 eura, nije nikakva nagrada za pomoć tokom epidemije koronavirusa, već naknada za odvojeni život koja ih sljeduje po ugovorima.

Iako u Informaciji Vlade piše da im ova naknada nije isplaćena za april, jer s pravnog aspekta nijesu ispunjeni svi uslovi u skladu sa odredbama Granskog kolektivnog ugovora (GKU), Sindikat doktora medicine, ali i specijalizanti, tvrde da ugovori o specijalizaciji nisu bili otkazani, niti je školovanje formalno prekinuto...

Predsjednica Sindikata doktora medicine (SDM) Milena Popović Samardžić, kazala je da je poslodavac, shodno ugovoru o specijalizaciji, ali i GKU, dužan da zaposlenom obezbijedi naknadu za odvojeni život ako je upućen u drugo mjesto radi stručnog usavršanja ili izvršavanja određenih poslova i ako je mjesto stručnog usavršavanja ili rada udaljeno od mjesta stanovanja preko 60 km.

“Kao što smo u našem pismu premijeru (Dušku Markoviću) naveli, većina specijalizanata pozvana je od strane svojih matičnih ustanova zbog povećanog obima posla, a da pri tome niko od njih nije dobio odluku o prekidu specijalizacije, kojom se specijalizanti informišu na koje vrijeme su povučeni u svoje matične ustanove. Upravo iz toga razloga ugovori za stanove koji su potpisani na period od godinu dana nisu otkazani”, rekla je ona “Vijestima”.

Popović Samardžić je rekla i da su realni troškovi po tom osnovu postojali, iako su specijalizanti povučeni u Crnu Goru a odgovornost za takvu situaciju nikako ne mogu snositi ljudi koji su se odazvali pozivu svoje zemlje za pomoć.

“Tako da odvojeni život koji je plaćen specijalizantima odlukom Vlade koju pozdravljamo nije pomoć, već realna obaveza poslodavaca prema specijalizantima”, poručila je ona.

Jedan od specijalizanata, koji je želio da ostane anoniman, ispričao je juče “Vijestima” da ima potpisan ugovor o specijalizaciji sa Kliničkim centrom (KC), po kojem je obavezan da nakon završenog školovanja 10 godina radi za tu ustanovu, u suprotnom, dužan je da vrati troškove specijalizacije, uključujući i novac koji se izdvaja za odvojeni život...

On je kazao da su 11. marta pozvani da se vrate i stave na raspolaganje, što su i učinili. Međutim, nadoknada za odvojeni život im nije uplaćena za april mjesec.

“Mi smo zadržali stanove, ugovor nije raskinut, niti je van snage stavljeno rješenje o upućivanju na specijalizaciju... Uplaćen nam je novac za dežurstva, prekovremeni rad, ali ne i naknada za odvojeni život, iako je to ugovorna obaveza”, kazao je specijalizant.

Vlada je na prošloj sjednici usvojila Informaciju, prema kojoj će specijalizantima biti uplaćena naknada za odvojeni život za april mjesec. U tom dokumentu, objavljenom na sajtu Vlade, piše da je poslodavac shodno Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvenu djelatnost, dužan da zaposlenom za povećane troškove koji su u funkciji izvršenja poslova obezbijedi naknadu za odvojeni život od porodice u visini od 3,7 obračunskih vrijednosti koeficijenta.

“Naknadu zaposleni ostvaruje pod uslovom da je upućen u drugo mjesto radi stručnog usavršavanja ili izvršavanja određenih poslova, da živi odvojeno od porodice i da je mjesto stručnog usavršavanja ili rada udaljeno od mjesta stanovanja preko 60 kilometara”, piše u informaciji.

Navodi se da je shodno Instrukciji o obračunu zarada i ostalih ličnih primanja zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, koju je pripremio Fond za zdravstveno osiguranje (FZO), a na koju su saglasnost dala ministarstva zdravlja i finansija, poslodavac dužan zaposlenom da obezbijedi naknadu za odvojeni život od porodice u visini od 333 eura neto...

“Isplata naknada za odvojeni život vrši se na mjesečnom nivou uz zaradu zaposlenih”, piše u dokumentu koji je usvojila Vlada.

Međutim, u Vladi tvrde da je u vanrednim okolnostima u Crnoj Gori zbog epidemije Covida-19 na poziv zdravstvenih ustanova 167 mladih ljekara privremeno prekinulo specijalistički staž i vratilo se u matične ustanove.

“Za ove ljekare nije izvršena isplata naknade za odvojeni život za mjesec april, jer sa pravnog aspekta nijesu ispunjeni svi uslovi u skladu sa odredbama GKU. Na ovaj način specijalizanti su dovedeni u nepovoljan finansijski položaj, jer i dalje postoji obaveza po osnovu iznajmljenih stambenih prostora i putnih troškova koji se moraju izmiriti”, piše u Informaciji.

Specijalizanti su juče tvrdili da njihovi ugovori i rješenja niti su raskidani, niti su potpisivali anekse ugovora.

Iz Vlade su istakli da je FZO uputio zahtjev zdravstvenim ustanovama da dostave podatke o broju specijalizanata, kojima nije isplaćena naknada za odvojeni život, kao i iznos sredstava potrebnih za isplatu po tom osnovu, a sačinjen je tabelarni pregled potrebnih sredstava za april u ukupnom bruto iznosu od 59.458,68.

U dokumentu piše da je Ministarstvo zdravlja uputilo informaciju resoru finansija, koje nije imalo primjedbi, jer su sredstva za ove namjene planirana tekućim budžetom.

Plaćeno odsustvo i dalje na snazi

Mjera po kojoj roditelji djece do 11 godina imaju pravo na plaćeno odsustvo i dalje je na snazi. Državni vrtići danas počinju sa radom, dok su privatne predškolske ustanove otvorene u ponedjeljak. Kraj školske godine je 12. juna, a Ministarstvo prosvjete je stava da bi do tog datuma roditelji trebalo da koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djeteta do 11 godina. Ministar Damir Šehović kazao je prije desetak dana za “Vijesti” da poslodavci moraju poštovati tu mjeru, ocijenivši da je “krajnje neodgovorno, nekorektno i u konačnom nepošteno” što pojedini vrše pritisak na zaposlene koji koriste plaćeno odsustvo da se vrate radnim obavezama...

Radnici CRBC u samoizolaciji

Prvi čarter sa 95 radnika kineske China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja realizuje prioritetnu dionicu auto-puta od Smokovca do Mateševa, stigao je u Crnu Goru, potvrđeno je agenciji Mina biznis iz kompanije.

“Na taj način je počeo proces povratka kineskih radnika u Crnu Goru kako bi se završio projekat izgradnje prioritetne dionice auto-puta“, kazali su iz kompanije.

Svi radnici su prije kretanja u Crnu Goru testirani na koronavirus, a CRBC je odlučio da ih, iako to nije bilo propisano, stavi u sedmodnevnu izolaciju, piše Mina biznis.

U narednom periodu se očekuje i povratak preostalih radnika.

Prije izbijanja epidemije koronavirusa, oko 400 kineskih radnika je otišlo u Kinu, iz koje se, zbog mjera koje su uslijedile, nijesu mogli vratiti na gradilišta u Crnu Goru. Auto-put je prema ranijim najavama trebalo da bude završen u septembru, ali će se taj rok najvjerovatnije prolongirat

Bonus video: