Raskrikavanje: Na snimku koji je objavio Radunović nije Koča Popović

Kako piše Raskrikavanje, poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović je 27. maja na svom Facebook profilu objavio snimak za koji tvrdi da je jedan od rijetkih preživjelih snimaka Milovana Đilasa, Vladimir Velebita i Koče Popovića na pregovorima s Njemcima

16739 pregleda 16 komentar(a)
Slika koju je objavio Radunović tvrdeći da su na njoj Đilas, Velebit i Popović, Foto: Printscreen
Slika koju je objavio Radunović tvrdeći da su na njoj Đilas, Velebit i Popović, Foto: Printscreen

Portal Raskrikavanje piše da se na meti revizionista nakon Stjepana Filipovića, učesnika Narodnooslobodilačke borbe i narodnog heroja Jugoslavije, našao i Koča Popović, partizanski vojskovođa, jugoslovenski diplomata, junak socijalističkog rada, narodni heroj Jugoslavije i potpredsjednik Jugoslavije.

Kako piše Raskrikavanje, poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović je 27. maja na svom Facebook profilu objavio snimak za koji tvrdi da je jedan od rijetkih preživjelih snimaka komunističkih funkcionera Milovana Đilasa, Vladimir Velebita i Koče Popovića na pregovorima s Njemcima tokom Drugog svjetskog rata.

Post koji je objavio Radunović
Post koji je objavio Radunovićfoto: Printscreen

Raskrikavanje navodi da na tom snimku nije Koča Popović.

"Uz snimak je objavio sljedeću poruku: Zbog poplave, po društvenim mrežama, nekoliko svima već dobro poznatih fotografija iz II svjetskog rata na kojima se vide četnici sa Italijanima ili Njemcima, kojima je partizanska posleratna propaganda pokušavala da predstavi njihove jedine prave protivnike kao izdajnike, dok su dokaze svoje kolaboracije s Njemcima (posebno u Hrvatskoj) temeljno uništavali, objavljujem jedan od rijetkih preživjelih snimaka na tu temu. Milovan Đilas, Vladimir Velebit i Koča Popović na pregovorima s Njemcima, nakon dogovora SAVEZNIKA - Britanaca i JVO, da se unište partizani. Nadam se da će snimak pomoći jednoumcima, koji vjeruju svemu što im je plasirano kroz Titove udžbenike, da shvate kako su stvari u II svjetskom ratu bile komplikovanije od crno-bijele slike toga vremena koja im je bila “prodavana” decenijama. I one slike četnika sa neprijateljima su bile proizvod nekih kratkoročnih dogovora na pojedinim lokacijama, kad je objema stranama to odgovaralo, kao što je i ovaj snimak. I partizani i četnici su znali da neće oni odlučiti svjetski rat, već velike sile, pa su se i jedni i drugi trudili da kraj sukoba dočekaju kao pobjednici na domaćem terenu. Bilo je tu svega, što i ovaj snimak dokazuje", naveo je Radunović.

Bonus video: