Policija u Tivtu i Kotoru ne objašnjava dvostruke aršine

Backović nije dobio odgovor o tome zašto nijesu sankcionisani oni koji su kršili mjere 21. maja

24503 pregleda 77 reakcija 18 komentar(a)
Niko nije priveden zbog blokade saobraćaja tokom proslave Dana nezavisnosti: Tivat, Foto: Siniša Luković
Niko nije priveden zbog blokade saobraćaja tokom proslave Dana nezavisnosti: Tivat, Foto: Siniša Luković

Policija u Tivtu i Kotoru je drastično drugačije postupila prema građanima Crne Gore u dva gotovo identična slučaja u proteklih 20 dana, ali izbjegava da objasni zbog čega je to učinjeno.

Nakon više od deset dana iz Uprave policije „Vijestima“ nijesu odgovorili na pitanja o broju građana koji su privedeni na informativne razgovore, odnosno broju i osnovi podnijetih prekršajnih prijava i naloga za plaćanje kazne zbog učešća u organizovanim auto-kolonama bokeljskim drumovima 12. maja i 21. maja.

Sveštenik MCP Mijajlo Backović ”Vijestima” je kazao da još nije dobio nikakav odgovor od načelnika OB Kotor Živka Ćorića na otvoreno pismo koje mu je uputio prije nekoliko dana, zbog različitog postupanja policije u slučaju auto-litija i proslave Dana nezavisnosti.

“Nemam ništa protiv praznika i načina na koji je proslavljen, samo pitam zbog vaše tvrdnje da se zakon neselektivno i dosljedno sprovodi. Da li ste priveli predsjednika Opštine Kotor Željka Aprcovića jer je Opština bila organizator okupljanja, kao organizatora da se cijelu noć “druži” sa vama i da daje izjave, kao što ste to učinili sa mnom? Ne tražim da se bilo ko privodi, samo pitam zašto sam ja priveden”, navodi Backović u pismu.

Kolonu u kojoj je bilo stotinjak automobila građana Tivta, Kotora, Krtola, Grblja i Budve koji su se samoinicijativno okupili 12. maja uveče, policija je zaustavila na ulazu u Budvu i nije dozvolila da prođe kroz grad.

Policajci u Tivtu i Kotoru su u više navrata zaustavljali kolonu koju su činili vjernici MCP koji su, uz poštovanje mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, protestovali zbog hapšenja vladike Joanikije i sveštenika.

Backović je „Vijestima“ ispričao da su mu kotorski inspektori u više navrata cijepali datu izjavu i „vraćali je na doradu“, kako bi ga zadržali u stanici svih šest sati.

Policija u Tivtu, Kotoru i Budvi tada je, kako je saopšteno, na informativne razgovore privela i više drugih učesnika kolone sa vjernicima MCP, a jedan broj je i sankcionisan zbog „prekršaja Zakona o bezbjednosti saobraćaja“

„Vijestima“ su ti ljudi rekli da su im policajci prekršajne prijave pisali zbog upotrebe četiri žmigavca i korišćenja sirena.

Nepunih deset dana nakon toga, na putevima u Tivtu i Kotoru kretale su se organizovane auto-kolone sa građanima koji su uz upaljene žmigavce, pjesme, zastave i sviranje sirenama, slavili Dan nezavisnosti, pritom kršeći mjere NKT-a.

Bonus video: