ŽICG smanjila platu 10 odsto samo za četiri zaposlena zbog prolaska mjernih kola kroz crveno

Epilog incidenta iz novembra sa pruge Podgorica-Bar: Četvorica od 13 zaposlenih kažnjena

4184 pregleda 84 reakcija 0 komentar(a)
Završen disciplinski postupak, Foto: Boris Pejović
Završen disciplinski postupak, Foto: Boris Pejović

Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG) proglasila je odgovornim i sankcionisala četiri od 13 zaposlenih protiv kojih se vodio disciplinski postupak zbog incidenta iz novembra prošle godine, kada su mjerna kola prošla raskrsnicu na crveno svjetlo i navodno izbjegla sudar sa putničkim vozom na pruzi Podgorica - Bar, kod Virpazara.

“Disciplinski postupak povodom incidenta gdje su mjerna kola 13. novembra 2019. godine otpremljena bez zahtjeva za saobraćaj i ista u ukrsnici Zeta, u 14.09 časova, prošla i pored signalnog znaka za zabranu vožnje je okončan. Donesena je odluka kojom su četiri zaposlena proglašena odgovornim i odluka kojom se protiv devet zaposlenih obustavlja disciplinski postupak”, kazali su “Vijestima” iz ŽICG.

Kako su pojasnili disciplinski postupak vođen je protiv trinaest zaposlenih lica, četiri su proglašena odgovornim, a protiv devet zaposlenih je obustavljen disciplinski postupak zato što nijesu utvrđeni dokazi da su isti počinili povredu radne obaveze.

“Zaposlenim licima, koja su u disciplinskom postupku proglašena odgovornim, izrečena je disciplinska mjera, novčana kazna u visini od deset odsto mjesečne zarade zaposlenih u trajanju od jednog mjeseca. Shodno evidenciji Željezničke infrastrukture Crne Gore, do trećeg juna 2020. godine, nijesu pokrenuti postupci pred nadležnim organima kojim se pobijaju odluke donesene u ovom disciplinskom postupku”.

Željeznička infrastruktura, kako su “Vijesti” pisale ranije, pokrenula je disciplinski postupak, iako su ranije iz tog preduzeća tvrdili da nije moglo doći do ugrožavanja saobraćaja.

Direktor Centra za željeznička istraživanja (CŽI), inženjer Milisav Dragojević kazao je ranije “Vijestima” da se radi o “grubom kršenju preciznih željezničkih propisa i ugrožavanju bezbjednosti”.

On je ponovio da je u novembru 2019, na pruzi Podgorica-Bar, učinjen teški propust nakon što su mjerna željeznička kola prošla raskrsnicu na crveno svjetlo, a sudar je izbjegnut samo zahvaljujući profesionalnoj reakciji otpravnika vozova u Zeti i Virpazaru i mašinovođe putničkog voza...

“Prema mojim saznanjima, ovaj događaj nije vođen kao vanredni. Postavlja se pitanje kako se može pokretati disciplinski postupak ako nije bilo vanrednog slučaja. I zbog toga neko mora odgovarati”, kazao je Dragojević. Odbor direktora ŽICG nedavno je za vršioca dužnosti tog preduzeća postavio Zdravka Medenicu.

Predsjednik borda direktora Safet Kalač kazao je ranije “Vijestima” da je procedura sprovedena u skladu sa zakonom, te da je bivši direktor Ljubiša Ćurčić smijenjen na zahtjev Novog sindikata, ali i zbog neizvršavanja pojedinih obaveza na vrijeme.

Kalač je kazao i da će biti sprovedena procedura za izbor novog direktora, a da Medenica može biti v.d. do šest mjeseci.

Bonus video: