Đukić: Socijalni stanovi ne smiju se koristiti za izbore

Milan Đukić iz Grupe birača, koja je dio kolašinske vladajuće koalicije, poručio partnerima da je “grijeh i sramota miješati se u ostvarivanje prava najosjetljivih i najranjivijih kategorija stanovništva Kolašina”

1715 pregleda 6 komentar(a)
Izbjeći zloupotrebe: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Izbjeći zloupotrebe: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Poslove u oblasti socijalnog stanovanja u opštini Kolašin trebalo je završavati mnogo ranije i mnogo efikasnije, a ne neposredno pred parlamentarne izbore.

To je dio sugestija i kritika, koje je na javnoj raspravi o nacrtu Odluke o rješavanju stambenih potreba po osnovu prava na socijalno stanovanje, lokalnoj vlasti uputio predsjednik SO Milan Đukić. Grupa birača (GB), u kojoj je Đukić, dio je kolašinske vladajuće koalicije.

Milan Đukić
Milan Đukićfoto: -

“GB neće podržati ni u Skupštini, ni u nadležnim sekretarijatima nijedan postupak nezakonite, partijske ili institucionalne zloupotrebe u rješavanju stambenih potreba po osnovu prava na socijalno stanovanje. Takođe, GB će insistirati na transparentnom i zakonitom ostvarivanju prava na stanovanje koje imaju zaposleni u lokalnim institucijama ili zaposleni u tim institucijama koji su to pravo ranije ostvarili. Razlog za to je vrlo jednostavan - grijeh je i sramota miješati se u ostvarivanje prava najosjetljivih i najranjivijih kategorija stanovništva Kolašina“, poručio je Đukić koalicionim partnerima.

On je pozvao predsjednika Opštine Milosava Bulatovića da uz pomoć lokalnih i državnih organa, kao i nadležnih komisija, utvrdi kako je ostvareno stanarsko pravo u zgradama u vlasništvu opštine i po kom osnovu su ti stanovi useljeni. Istovremeno, rekao je Đukić, Opština Kolašin mora imati preciznu evidenciju svih potreba i zahtjeva za socijalnim i tzv. “sindikalnim“ ili “kadrovskim“ stanovanjem, kako bi rješavala ta pitanja što prije.

“Nezavršeni poslovi koje smo kao nova koaliciona vlast naslijedili, a koje smo trebali mnogo brže završiti u protekle dvije godine, su se odnosili na izradu elaborata o etažnoj razradi, uknjižbu zgrada za socijalne i druge stanove, rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, donošenje Programa socijalnog stanovanja...“.

Đukić je kazao “da je najteže bilo priznati da su ranije preskočene mnoge procedure i postupanja u rješavanju stambenih problema, jer su neke odluke koje su donošene bile neusklađene sa zakonom, pa su i oborene pred Ustavnim sudom“.

“Odgovornost pojedinaca koji su se bavili ovim poslom u okviru svojih nadležnosti u tom periodu uticali su, pored ostalog, i na izborni rezultat naše koalicije 2014. godine. Zato je u najmanju ruku tragikomično da se upravo neki od njih bave podmetanjem kukavičjeg jaja drugima, jer su u otkrivanju istine i sudaru sa javnim mnjenjem i opozicijom, tim ljudima uvijek potrebni dežurni krivci iz GB“, rekao je predsjednik SO na javnoj raspravi.

On je problematizovao „pojedine spekulacije i medijske navode“ i pitao da li su oni upravo zbog objavljivanja nacrta Odluke, koji treba da se nađe pred kolašinskim odbornicima? Postoje, kazao je Đukić, nazadovoljni pojedinci kojima ta odluka kvari planove.

“Mehanizam za rješavanje ovog problema, koga je i posljednja vlast zaobilazila, je bitka na dva fronta. Jedan je zakonita procedura u raspodjeli sadašnjih stanova u vlasništvu Opštine, a drugi izgradnja novih stanova u saradnji sa nadležnim ministarstvima i sindikatima. Rješavanje stambenog pitanja najugroženijih građana Kolašina, ali i naših medicinskih i prosvjetnih radnika, zaposlenih u policiji, sudstvu i tužilaštvu, Opštini, kao i svim državnim institucijama na lokalnom nivou, mora biti jedan od prioriteta koalicione vlasti u naredne dvije godine”, poručio je on.

Đukić tvrdi da je predsjednik Opštine utvrđivanjem nacrta odluke i otvaranjem javne rasprave ispoštovao sve zakonske pretpostavke za početak rješavanja tog osjetljivog pitanja. Međutim, za kvalitetno rješavanje, kako je objasnio, potrebno je nastaviti proceduru u skladu sa zakonom.

“Sada ističem da je neophodno da sve bude i transparentnije, kako se ne bi stvarao prostor za zlonamjerne projekcije tipa “Da li DPS, SD ili GB dijeli stanove pred izbore, ili predsjednik Opštine“, „Kod koga su ključevi od tih stanova““, kazao je on.

Centralnoj javnoj raspravi, osim predstavnika nadležnog sekretarijata i Đukića, nije prisustvovao nijedan predstavnik građana ili političkih stranaka.

Bonus video: