IJZ hitno nabavio testove za koronavirus za 83.000 eura

Do sada urađeno više od 13.000 testova. Očekuje se ukidanje pojedinih mjera

19011 pregleda 138 reakcija 17 komentar(a)
Testovi i materijal koštali 83.000 eura -, Foto: Shutterstock
Testovi i materijal koštali 83.000 eura -, Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje sproveo je početkom ovog mjeseca hitnu nabavku testova za novi koronavirus, kao i potrošni materijal za pripremu uzoraka, ukupne vrijednosti 83.000 eura.

Ta ustanova je u maju donijela odluku o pokretanju postupka hitne nabavke dodatnih testova za koronavirus, sa ekstrakcionim i izolacionim kitovima i svim potrošnim materijalom za automatsku pripremu uzoraka za ispitivanje u Centru za medicinsku mikrobiologiju.

“Da bi se nastavilo kontinuirano obavljanje ove vrste dijagnostike potrebno je hitno realizovati nabavku kako bismo u narednom periodu mogli da odgovorimo zahtjevima korisnika...”, piše u odluci.

Institut (IJZ) je 25. maja kao najpovoljniju izabrao ponudu kompanije Osmi red, sa kojom je prije dva dana zaključen ugovor vrijedan 83.000 eura.

Sredstva za nabavku testova, kako piše u Odluci, padaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje.

Prema podacima IJZ, do sada je urađeno više od 13.000 testova na novi koronavirus...

Prvi slučajevi novog koronavirusa u Crnoj Gori otkriveni su 17. marta, a od Covida-19 zvanično su oboljele 324 osobe, oporavilo se 319, a devet je preminulo.

Epidemija ove zarazne bolesti proglašena je 26. marta, a njen kraj u utorak, nakon 28 dana bez registrovanog slučaja Covida-19.

Direktor IJZ Boban Mugoša kazao je da će se do danas znati koje će mjere ostati na snazi, nakon proglašenja kraja epidemije. Između ostalog, rekao je da će IJZ ovih dana dati preporuke koje se tiču obaveze nošenja maski.

Posljednje obavezne mjere, koje su objavljene prije dva dana, odnose se na vazdušni saobraćaj.

Krajem maja IJZ je objavio i obavezne mjere za hotele, koje, između ostalog, predviđaju nošenje maski za zaposlene i goste tokom boravka u zajedničkim prostorijama i strogo vođenje računa o higijeni ruku.

U hotelskim restoranima maska se ne mora nositi, ali se mora poštovati fizička distanca od dva metra.

Propisan je i postupak za slučaj da se pojavi gost sumnjiv na novi koronavirus, kao i pranja i čišćenja sobe u kojoj je boravio inficirani.

Krajem maja objavljene su i preporuke za rad otvorenih i zatvorenih bazena, vodenih parkova, spa i velnes centara.

I u takvim objektima se socijalna distanca treba poštovati pa, na primjer, u bazenu mogu da boravi broj osoba “pri kojem je moguće održavanje fizičke distance”...

U privremenim preporukama od 29. maja za javna okupljanja i događaje piše da najviše 200 osoba može istovremeno boraviti u zatvorenim i otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučene fizičke udaljenosti od dva metra.

Taj broj, kako se navodi, određen je spram trenutne epidemiološke situacije ali i kapaciteta epidemiološke službe da adekvatno postupa u slučaju “potrebe za traganjem za kontaktima i protivepidemijskim djelovanjem i implementacijom mjera”.

U zatvorenim prostorima obavezno je nošenje maski.

Kada je riječ o svadbama, IJZ preporučuje da se slavlje organizuje na otvorenom.

“Prilikom sklapanja braka u matičnom uredu ili drugom zatvorenom objektu/prostoru potrebno je pridržavati se opštih mjera za prevenciju prenosa zaraze”, piše u smjernicama.

Često dodirivane površine kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima i druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinfikovati prije početka ceremonije/obreda, odnosno svadbenog slavlja.

I na sahranama je dozvoljeno prisustvo do 200 osoba, a ožalošćenim osobama, članovima porodice koje su u samoizolaciji treba omogućiti dolazak na sahranu i posljednji ispraćaj.

U tu svrhu nadležni sanitarni inspektor izdaje saglasnost.

“Na sahranu ne smiju dolaziti osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome respiratorne bolesti, čak i ako su vrlo blagi”, piše u preporukama.

U bioskopima je obavezno nošenje maski, kao i poštovanje distance od dva metra.

Serološki testovi od ovog mjeseca

Ovog mjeseca trebalo bi da počnu serološka testiranja, kako bi se ustanovilo koliko je građana bilo zaraženo novim koronavirusom...

Mugoša je prije više od mjesec rekao da se pojavilo nekoliko testova, prije svega seroloških, koji su prošli najvažnija ispitivanja i pokazuju dobru senzitivnost i specifičnost, što će omogućiti IJZ da uđu u serološka ispitivanja i vide koliko je stanovništva zaista bilo prokuženo, kada za to dođe vrijeme.

Bonus video: