Muhović pred tužiocem zbog “traktorijade”, moraće da obijasni šta je mislio kada je prijetio progonom Srba iz BiH

Više tužilaštvo ispituje da li je funkcioner Bošnjačke stranke objavama na Fejsbuku počinio krivično djelo

26223 pregleda 715 reakcija 46 komentar(a)
Muhović, Foto: Savo Prelević
Muhović, Foto: Savo Prelević

Funkcioner Bošnjačke stranke Adnan Muhović moraće u podgoričkom Višem državnom tužilaštvu da objašnjava što je mislio kada je na društvenoj mreži Fejsbuk prijetio progonom srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine.

Portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica, saopštila je “Vijestima” da je Muhovićevo saslušanje zakazano i da će on izjavu dati u svojstvu građanina.

Muhovićeva objava koju je kasnije izbrisao
Muhovićeva objava koju je kasnije izbrisaofoto: Screenshot

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, formiran je predmet povodom objavljivanja teksta, koji navodite u vašem pitanju, od strane A. M. na društvenim mrežama, koji predmet se nalazi u fazi izviđaja, tokom kojeg izviđaja, a radi ocjene da li se u radnjama lica A. M. stiču elementi bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, preduzimaju se neophodne mjere i radnje, dok je u ovom tužilaštvu zakazano saslušanje lica A. M. u svojstvu građanina”, objasnila je tužiteljka Medenica.

Bivši predsjednik Skupštine opštine Petnjica i zamjenik direktora Centra za profesionalnu rehabilitaciju, na Fejsbuku je krajem marta zaprijetio Srbima iz BiH da će im “organizovati traktorijadu”.

Odgovarajući jednoj korisnici te društvene mreže, napisao je: “Prijetimo, evo ja prijetim. Samo li probaju da ruše Bosnu, organizovaćemo im traktorijadu za Srbiju?”

Muhovićeve problematične izjave prisutne su godinama.

U januaru 2017. godine na TV Vijesti kazao je da su Crnogorci mala nacija i da ima više Bošnjaka u tuzlanskom kantonu nego Crnogoraca u čitavom svijetu. “Ja sam prvi još prije godinu dana rekao da je Njegoš najveći krvnik Bošnjaka i islama”, rekao je tada.

Tri mjeseca kasnije, za Sandžak TV rekao je da je za njega “Bosna država matičnog naroda, Sarajevo duhovni i kulturni centar”, a da prema Podgorici vrlo malo šta osjeća, dok prema Cetinju ne osjeća ništa.

“I krv svoju za Bosnu moju, za južni Sandžak i život svoj. Smatram da je predsjednik stranke (BS-a) patriota u nekoj mjeri u kojoj on smatra i drugi smatraju da jest. Kao ja nije. Ja sam malo specifičan, prvo ono što mene možda malo razlikuje u politici u odnosu na neke druge je što sam panbošnjački orijentisan. Ja prema Podgorici vrlo malo šta osjećam, prema Cetinju ne osjećam ništa. Dakle, kad idem na Cetinje nosim pasoš”, rekao je Muhović tada.

Ipak, nakon smjene sa mjesta predsjednika SO Petnjica, dobio je funkciju u glavnom gradu.

Bonus video: