MUP traži rezervne djelove za protivpožarne avione

„Ponude se predaju radnim danima od 8 do 11 sati, zaključno sa 25. junom do 10 časova", navodi se u dokumentaciji

366 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od protivpožarnih aviona MUP-a, Foto: www.jetphotos.net
Jedan od protivpožarnih aviona MUP-a, Foto: www.jetphotos.net

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) objavilo je tender za nabavku rezervnih djelova za avione za gašenje požara.

Vrijednost tendera sa uračunatim PDV-om je 36.687 eura, a javnom nabavkom se traže razni djelovi za protivpožarne avione MUP-a.

„Ponude se predaju radnim danima od 8 do 11 sati, zaključno sa 25. junom do 10 časova. Kako se radi o nabavci koju treba sprovesti u što kraćem roku kako bi se obezbijedio kontinuitet u radu službi Ministarstva, a pošto naručilac nije postavio zahtjeve koji bi učesnicima iziskivali dodatno vrijeme za pripremu dokumentacije ili pribavljanje posebnih informacija u vezi sa postupkom, smatramo da su se stekli uslovi da se navedena nabavka sprovede u otvorenom postupku sa skraćenim rokom”, navodi se u dokumentaciji.

Crnogorski MUP ima tri aviona za gašenje požara, od kojih je posljednji kupljen 2018, a radi se o dvosjedu AT-802 sa standardnim stajnim trapom, proizvedenom 2017. godine.

Cijena aviona, koji je kupljen od jedinog ovlašćenog prodavca i distributera Air Tractor Europe iz Valensije, Španija, koji je zadužen za Evropu, Afriku i Bliski istok, iznosila je 2.346.690 eura uz još 50.000 za školovanje dva pilota u ovlašćenoj organizaciji za obuku.

Crna Gora je kupila četiri aviona tog tipa, od kojih su dva isporučena 2009. a treći krajem 2016.

Jedan protivpožarni avion MUP-a Crne Gore dok se punio vodom prevrnuo se i upao u Skadarsko jezero u udesu tokom jula 2015. godine. Avion je trebalo da učestvuje u gašenju požara, pa je na jezero bio upućen kako bi rezervoar napunio vodom.

Bonus video: