Podgorica član inicijative Gradonačelnici za mir

Kako je saopšteno iz PG biroa, tim povodom je gradonačelni japanskog grada Hirošime Matsui Kazumi uputio pismo gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću

271 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Glavnog grada, Foto: Glavni grad
Zgrada Glavnog grada, Foto: Glavni grad

Glavni grad Podgorica postao je član inicijative Gradonačelnici za mir, koja se zalaže za zabranu i eliminaciju nuklearnog oružja.

Kako je saopšteno iz PG biroa, tim povodom je gradonačelni japanskog grada Hirošime Matsui Kazumi uputio pismo gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću.

Inicijativu “Gradonačelnici za mir” osnovao je 1982. godine tadašnji gradonačelnik Hirošime Takeshi Araki, u cilju borbe protiv razorne moći nuklearnog oružja, i sjećanja na 140 hiljada poginulih sugrađana nakon detonacije atomske bombe u Hirošimi, 6. avgusta 1945. godine.

Misija te organizacije danas, pored doprinosa postizanju trajnog mira u svijetu kroz aboliciju nuklearnog oružja, jeste i nastojanje da se riješe globalni problemi kao što su glad i siromaštvo, kršenje ljudskih prava, ugrožavanje životne sredine, borba protiv klimatskih promjena i održivi razvoj.

Od gradova u Crnoj Gori, inicijativi je pristupio još i Kotor, u avgustu 2014. godine.

Ta platforma danas obuhvata 7.907 gradova u 164 zemlje i regiona svijeta.

Kako su naveli iz PG biroa, pridruživanje Podgorice toj mreži je vrlo značajno, kako u simboličkom kontekstu, tako i kroz praktičnu demonstraciju posvećenosti zemlje procesu nuklearnog razoružanja.

"Ali i kao potvrda našeg opredjeljenja da doprinesemo realizaciji pomenutih ciljeva“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: