Preko 72 godine iskustva i 12 godina samostalnog rada Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje

Prema riječima Popovića u proteklih 12 godina trudili su se da postave temelje da svršeni studenti postanu postanu uspješni nastavnici, treneri, novinari i naučnici prepoznati mnogo šire od granica naše države

629 pregleda 4 komentar(a)
Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje
Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Na današnji dan, prije 12 godina, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, transformacijom tri studijska programa fizička kultura, sportski novinari i sportski treneri, postao je samostalna univerzitetska jedinica.

Dekan Fakulteta, prof. dr Stevo Popović, podsjetio je da je Vlada odmah nakon oslobođenja (1947-1948) donijela odluku o otvaranju Više pedagoške škole na Cetinju, pri kojoj je formiran i Odsjek za fizičko vaspitanje i nauku o čovjeku u dvogodišnjem trajanju, koju se smatra pretečom današnjeg fakulteta.

Od 1963.godine reformisani Odsjek za fizičku kulturu razvija se u okviru Nastavničkog, a kasnije Filozofskog fakulteta u Nikšiću, sve do 2008. godine kada postaje samostalna organizaciona jedinica.

Prema riječima Popovića u proteklih 12 godina trudili su se da postave temelje da svršeni studenti postanu postanu uspješni nastavnici, treneri, novinari i naučnici prepoznati mnogo šire od granica naše države, kao i da svojim znanjem postanu nezaobilazan faktor u izgradnji lokalnih i državnih struktura u oblasti sporta i fizičkog vaspitanja, ali i da daju kvalitetan doprinos u razvoju evropskih i svjetskih asocijacija u navedenoj oblasti.

„Stoga bih istakao da smo mi zajednica naučnika, predanih nastavnika, učenika i stručnog osoblja koji dijele entuzijazam i želju da naprave razliku u životima ljudi sa kojima rade“, istakao je Popović u intervjuu za sajt Unverziteta Crne Gore.

foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Fakultet izdaje i naučne časopise „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“, „Sport Mont“ i „Journal of Anthropology of Sport and Physical Education“ koji su indeksirani u prestižnim svjetskim bazama, a zajedno sa Crnogorskom sportskom akademijom organizuje u koja okuplja naučnike iz čitavog svijeta.

Dekan Fakulteta za sport je istakao da će u narednoj školskoj godini zaokružiti dva nova osnovna studijska programa, Fizička kultura i zdravi stilovi života, i Sportski treneri i novinari, odnosno upisati prvu generaciju na novim master studijama, kao i da je sve veći broj studenata na razmjenama širom Evrope, kroz nekoliko programa kao što su Mevlana, CEEPUS, Erasmus+.

Mobilnost i nastavnog osoblja, prema njegovim riječima, je u uzlaznoj putanji, u protekloj godini je potpisano i obnovljeno nekoliko sporazuma o saradnji, a nekoliko je u proceduri verifikacije, prije svega sa visokoškolskim ustanovama u regionu i Evropi, ali i sa nastavnim bazama u Crnoj Gori.

„Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću predstavlja mjesto koje okuplja ljude koji vole inovativnu djelatnost, ali i mjesto koje njeguje ljude koji žele da razmišljaju o fizičkoj aktivnosti, zdravlju i sportu iz svih multidisciplinarnih perspektiva. Stoga, fakultet predstavlja raznoliku i živopisnu društvenu zajednicu koja je, u punom kapacitetu posvećen nastavi i nauci, i koja, iz trena u tren napreduje najdužim mogućim koracima“, zaključio je Popović.

Bonus video: