EPA: I dalje prisutan narastajući trend brojnih direktnih pritisaka na vrijednosti biodiverziteta

Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine su kazali da je biodiverzitet osnova života na zemlji, ali i opstanka, budućnosti i evolucije svake organske vrste, pa i čovjeka.

577 pregleda 0 komentar(a)
RIjeka Crnojevića (Ilustracija), Foto: Shutterstock
RIjeka Crnojevića (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Biodiverzitet Crne Gore je u značajnoj mjeri očuvan, ali je i dalje prisutan narastajući trend brojnih direktnih pritisaka na njegove vrijednosti, ocijenjeno je iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine (EPA).

Iz Agencije su, povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, kazali da se on ove godine obilježava pod sloganom „Vrijeme je za prirodu“, na temu biodiverziteta koji je osnova života na zemlji, ali i opstanka, budućnosti i evolucije svake organske vrste, pa i čovjeka.

Kako su naveli, biodiverzitet ili biološka raznovrsnost predstavlja nezamjenljivi i neponovljivi resurs.

Iz Agencije su kazali da se teritorija Crne Gore odlikuje izvanrednim genetskim i ekosistemskim diverzitetom vrsta koji je svrstava u jedan od najznačajnijih centara biološke raznovrsnosti, ne samo u Evropi već i šire.

„Iako nije u potpunosti istražen, uzimajući u obzir raspoložive podatke, može se cijeniti da je biodiverzitet Crne Gore očuvan u značajnoj mjeri, ali i da je i dalje prisutan narastajući trend brojnih direktnih pritisaka na vrijednost biodiverziteta“, upozorili su iz Agencije.

Prema njihovim riječima, neki od najznačajnijih pritisaka su urbanizacija, zagađenje, izgradnja infrastrukture, promjena namjene zemljišta, prekomjerno iskorišćavanje resursa i klimatske promjene.

Iz Agencije su kazali da se zaštita ekosistema, vrsta i gena u Crnoj Gori obezbjeđuje sprovođenjem relevantnih zakonskiih odredbi i politika.

„Iz godine u godinu, Agencija izradom Informacije o stanju životne sredine, pored ostalih segmenata vrši monitoring stanja biodiverziteta koji ima za cilj njegovo očuvanje, unaprijeđenje i zaštitu, kroz utvrđivanje stanja, promjena i glavnih pritisaka“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se uvid u postojeće stanje biodiverziteta ostvaruje praćenjem stanja i očuvanosti i procjene ugroženosti vrsta i staništa na nacionalnom i međunarodnom nivou, što je preduslov za adekvatnu zaštitu i djelovanje.

Iz Agencije su kazali da su, sprovođenjem relevantnih zakonskiih odredbi i politika, postignuti značajni rezultati u toj oblasti.

Oni su, između ostalog, podsjetili da je u prošloj godini Crna Gora dobila još dva Parka prirode - Dolina rijeke Zete i Komovi na teritoriji opštine Kolašin.

„U smislu zaštite biodiverziteta Crne Gore neizostavno je i važno napomenuti Naturu 2000 koja se temelji na Habitat i Ptičjoj direktivi, a koje čine temelj evropske politike očuvanja prirode“, kaže se u saopštenju.

Crna Gora, podsjećaju iz Agencije, već ima 3,4 odsto teritorije pod zaštitom.

„Međutim, metodologija Nature 2000 donosi nešto drugačije kriterijume i mehanizme zaštite“, navodi se u saopštenju.

Iz Agencije su naglasili da je definisanje predloga područja Nature 2000 izuzetno važno, jer predstavlja uslov pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

U ovom trenutku, kako su naveli, postoje programi, planovi i projekti nadležnih institucija u kojima učestvuje i Agencija, u cilju neposredne zaštite pojedinih biljnih i životinjskih vrsta, posebnih grupa staništa ili ekosistema.

Iz Agencije su kazali da, zbog nedostatka sredstava iz nacionalnih izvora, projekte usmjerene zaštiti vrsta i staništa u Crnoj Gori, u velikoj mjeri sprovode međunarodne organizacije, ili su finansirani iz međunardnih fondova.

„Premda iziskuju značajna i opterećujuća finansijska sredstva, treba znati da je trošak nedjelovanja daleko veći nego trošak djelovanja, ma kako kompleksne i skupe mjere bile“, zaključuje se u saopštenju Agencije.

Bonus video: