„Narod pobjeđuje“: Lokalna vlast Tivta pokušava na sve načine da prikrije procvat nelegalne gradnje tokom pandemije

Ivan Starčević sa liste “Narod pobjeđuje” je to ilustrovao primjerom nelegalne gradnje na katastarskim parcelama 13 i 14 KO Gošići, koje se nalaze u zoni morskog dobra u zaštičenoj staroj ambijentalnoj cjelini Kakrc-Bjelila, na samoj pjeni od mora

4285 pregleda 6 komentar(a)
Objekat u Gošićima u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Objekat u Gošićima u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Lokalna DPS-SD-HGi vlast Tivta pokušava na sve načine da prikrije procvat nelegalne gradnje u toj opštini koji se desio za vrijeme epidemije koronavirusa, a odustajan je od sezonske zabrane izvođenja građevinskih radova pod formom mjera za prevazilaženje ekonomske krize nakon korone, samo će ići u korist nelegalnih graditelja bliskih režimu.

Ocijenila je to građanska lista “Narod pobjeđuje” koja učestvuje na lokalnim izborima u Tivtu. Oni smatraju da “odnarođeni, korumpirani i na malverzacijama izgrađeni DPS-SD-HGI režim” potcjenjuje intelekt i samostalnost u rasuđivanju građana i da su pokušaji prikrivanja procvata nelegalne gradnje na područjuTivta tokom korone od strane vlasti “providni i smiješni”.

“Donošenje odluke, na posljednjoj sjednici SO Tivat, o produženju građevinskih radova i u toku ljetnje, da kažemo, turistčke sezone, je samo još jedan dokaz podcjenjivanja zdravog razuma građana Tivta, kao da mi ne znamo što se valja iza brda. Nije ih briga za to da li će narod zaraditi nešto od turizma ovog ljeta i sigurnije dočekati nadolazeću ekonomsku krizu, već im je bitnije da podobni DPS-SD-HGI kadrovi nastave sa gradnjom nelegalnih i drugih objekata. Jer pikameri, bageri, mikseri betona, prašina i buka sigurno nisu komplementarni sa turizmom”, navodi se u saoopštenju liste “Narod pobjeđuje”.

U ime njihovog “Tima za razotkrivanje korupcije i malverzacija u Opštini Tivat”, Ivan Starčević sa liste “Narod pobjeđuje” je to ilustrovao primjerom nelegalne gradnje na katastarskim parcelama 13 i 14 KO Gošići, koje se nalaze u zoni morskog dobra u zaštičenoj staroj ambijentalnoj cjelini Kakrc-Bjelila, na samoj pjeni od mora.

“Ovdje je visokougledna i visokoaktivna članica tivatskog DPS-a, gospođa B.M., čiji je član uže porodice još i visokokotiran na listi SD-a, početkom februara počela radove, što potrđuju i fotografije sa geoportala kada u decembru prošle godine nije bilo nikakvih, a u februaru ove godine su počeli zemljani radovi. Već danas je to novi apartmanski objekat koji je ugrubo, stavljen pod krov. Iz Lista Nepokretnosti br. 651 KO Gošići se vidi da je objekat u Katastru upisan 24.03.2020. uz osnov upisa “Građenje”, i to u jeku pandemije Korona virusa, takoreći ekspresno, iako Katastar tada skoro da i nije radio, pogotovo ako se ima u vidu da "obični" građani na upis vlasništva i rešavanje zahtjeva i inače, znaju da čekaju i po par godina. Ono što je užasno, kriminalno, diskriminišuće i što pokazuje enorman nivo korupcije i neravnopravnost građana je činjenica da je navedeni objekat nelegalan i izgrađen mimo bilo kojeg važećeg urbanističkog plana i Državne studije lokacije, te da je to i konstatovano u navedenom Listu nepokretnosti stavkom da objekat nema građevinsku dozvolu. Znači imamo, nelegalnu gradnju u zoni morskog dobra, u okviru ambijentalne cjeline koja je zakonom zaštićena, mnogo kasnije od završetka predaje zahtjeva za legalizaciju po aktuelnom Zakonu, mnogo kasnije od završetka orto-foto snimka, čak ovog objekta nema ni na Geoportalu Uprave za nekretnine Crne Gore”, istakao je Starčević.

On je podsjetio na izjave bivšeg ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića (DPS) i premijera Duška Markovića koji nakon Radulovićeve ostaavnne rukovodi MORT-om, “da će svi koji budu nelegalno gradili poslije završetka roka za legalizaciju i izrade orto-foto snimka, biti najstrožije sankvionisani”. Ta sankcija koju propisuje član 326a Krivičnog zakonika Crne Gore je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

“Očigledno je, međutim, da postoje ravnopravni i “ravnopravniji” građani. Da su drugi građani Tivta na mjestu gđe B.M. oni bi sigurno dobili prugasto odjelo i rešetke na vratima i prozorima, uz visoku novčanu kaznu i sigurno se ne bi kao ona, slobodno šetali po Tivtu i agitovali za DPS”, zaključio je Starčević.

Bonus video: