"VIRUSU IZLOŽENI TOKOM LIJEČENJA U BEOGRADU"

Potvrđena još dva slučaja obolijevanja od malih boginja kod djece

"Oba pacijenta su za sada stabilnih vitalnih parametara ali su zbog uzrasta, opasnosti od razvoja komplikacija kao i zbog spriječavanja daljeg širenja infekcije izolovani i hospitalizovani u teritorijalno nadležnim stacionarnim ustanovama”
94 pregleda 24 komentar(a)
male boginje, morbili, Foto: Shutterstock
male boginje, morbili, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2018. 16:31h

U Crnoj Gori su registrivana dva nova slučaja obolijevanja od malih boginja, potvrdio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Iz te zdavstvene ustanove su saopštili da je trogodišnji L.B., koji nije vakcinisan protiv morbila, hospitalizovan u Opštoj bolnici Nikšić, a da je jednogodišna M.Š., zbog uzrasta nevakcinisana protiv morbila, smještena u Institutu za bolesti djece.

Epidemiološkim istraživanjem, kako si naveli, utvrđeno je da su virusu bili izloženi tokom dužeg boravka i bolničkog liječenja u Beogradu.

"Oba pacijenta su za sada stabilnih vitalnih parametara ali su zbog uzrasta, opasnosti od razvoja komplikacija kao i zbog spriječavanja daljeg širenja infekcije izolovani i hospitalizovani u teritorijalno nadležnim stacionarnim ustanovama”, kaže se u saopštenju.

JWPlayer video mesto

Iz IJZ su kazali da su epidemiološkim istraživanjem identifikovani izvor infekcije i bliski kontakti tokom perioda zaraznosti.

Oni su podsjetili da je u Crnoj Gori je od početka godine infekcija virusom morbila dokazana kod ukupno pet pacijenta.

“U svim slučajevima radilo se o „uvozu“ virusa pri čemu lokalna transmisija morbila kod nas još uvijek nije registrovana", naveli su iz IJZ.

U Institutu se, kako su dodali, svakodnevno obrađuju klinički uzorci pacijenata sa osipnim groznicama i o rezultatima sprovedenih analiza i svim dodatno potvrđenim slučajevima oboljevanja od morbila javnost će blagovremeno biti obavještavana.

"Trenutno se vakcinacija protiv malih boginja kao jedina specifična i jedina visokoučinkovita mjera prevencije uspješno sprovodi u svim godištima djece koja su predviđena za vakcinaciju ali i među odraslim stanovništvom koje je identifikovano da se nalazi pod povećanim rizikom kako od oboljevanja tako i od daljeg širenja virusa morbila”, kazali su iz te ustanove.

Iz IJZ su rekli da postignuti nivo obuhvatava sa vakcinom protiv malih boginja iznosi 46,5 odsto među djecom rođenom 2016. godine.

Prema njihovim riječima, posebno ohrabruje činjenica da je navedeni obuhvat za 3 procentnaviši u odnosu na obuhvate zabilježene prije sedam dana.

Obuhvat djece rođene 2015. godine je 74,5 odsto na nivou države.

Iz Instituta su procijenili da i dalje postoji oko 8,3 hiljade djece predškolaca, rođenih izmjeđu 2012. i 2016. godine koja nisu zaštićena od morbila i koja nose rizik od oboljevanja.

Preporučujemo za Vas