Disciplinski protiv Ćirovićeve i Lekovića zastarijevaju?

Marković: RTCG imao vremena da odluči po zahtjevima za izuzeće Šundića

6447 pregleda 239 reakcija 0 komentar(a)
Postupci od danas zastarijevaju?, Foto: Luka Zeković
Postupci od danas zastarijevaju?, Foto: Luka Zeković

Disciplinski postupci protiv novinara Radio televizije Crne Gore Nevenke Ćirović i Zorana Lekovića, a zbog navodne povrede radnih obaveza, zastarijevaju danas.

To je na svom Fejsbuk profilu objavio njihov punomoćnik Velibor Marković. Protiv Ćirovićeve i Lekovića pokrenut je disciplinski postupak zbog objava na svojim Fejsbuk profilima kritikovali film o mitropolitu Amfilohiju “Svjedok Božje ljubavi”, ocjenjujući da su prekršeni novinarski standardi.

Marković objašnjava da su oba postupka pokrenuta donošenjem pismenih upozorenja zaposlenima o povredi radne obaveze 6. marta.

“A odredbom člana 152 Zakona o radu je propisano da vođenje postupka za utvrđivanje tih povreda zastarijeva protekom tri mjeseca od dana pokretanja postupka. Do nastupanja zastarjelosti će nesumnjivo doći, budući da do današnjeg dana još nijesu zakazane nove rasprave radi izjašnjenja zaposlenih povodom donesenih upozorenja, a kamoli da mi je uručen poziv za tu raspravu, niti je to više moguće učiniti, s obzirom na to da dan nastupanja zastarjelosti pada u subotu - neradni dan”, naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, dvije do sada zakazane rasprave su odložene, i to prvi put zbog nepostojanja tehničkih uslova za njihovo održavanje, usljed primjena mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, a drugi put do odlučivanja po zahtjevima za izuzeće generalnog direktora poslodavca Božidara Šundića i lica na koje je preneseno ovlašćenje vođenja postupka, podnešenih od strane branilaca zaposlenih.

“Po kojima još nije odlučeno. Otuda je jedini mogući ishod donošenje rješenja o obustavi postupka... koja se faktički poistovjećuju i imaju isti pravni značaj, kao i oslobađajuće odluke. Za ukazati je da je zahtjev za izuzeće u predmetu protiv zaposlene Ćirović podnešen još 15. maja, a protiv zaposlenog Lekovića 18. maja, tako da je RTCG imala više nego dovoljno vremena da po njima odluči, a nakon toga zakaže nove rasprave i donese odluke. Time se obesmišljava nedavna izjava direktora Šundica kako Ćirovićeva i Leković zajedno sa svojim advokatima odugovlače postupak. Naprotiv, proizlazi da je poslodavac taj koji je namjerno odugovlačio postupke, gurajući ih u zastaru iz očiglednih razloga neosnovanosti njihovog pokretanja, odnosno nepostojanja bilo kakvih povreda radnih obaveza od strane dvoje navedenih novinara”, istakao je Marković.

Bonus video: