Proslave u ritmu korone

Detalji o organizaciji (polu)maturskih večeri trebalo bi da budu poznati uskoro, iz škola poručuju da će se pridržavati preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela

20552 pregleda 90 reakcija 8 komentar(a)
Detalj sa prošlogodišnje maturske večeri podgoričkih gimnazijalaca, Foto: Boris Pejović
Detalj sa prošlogodišnje maturske večeri podgoričkih gimnazijalaca, Foto: Boris Pejović

Polumaturske i maturske večeri biće organizovane i ove godine, pojedine škole već su zakazale proslave, mnoge to tek planiraju, a svi čekaju uputstva nadležnih o detaljima zbog situacije sa koronavirusom.

Ministarstvo prosvjete je 5. juna i zvanično saopštilo da su odobrili organizaciju maturskih i polumaturskih večeri, uz pridržavanje mjera koje se odnose na okupljanje.

“Vjerujemo da će se škole i mladi ljudi obradovati ovoj vijesti, ali i još jednom pokazati odgovornost”, saopšteno je iz resora ministra Damira Šehovića.

Pored toga, evidentno je da će zbog krize izazvane koronavirusom i smanjenom platežnom moći, mnogim roditeljima dodatno opterećenje biti izdatak za proslavu povodom završetka srednje ili devetogodišnje škole.

Izvršna direktorica Udruženja “Roditelji” Kristina Mihailović kazala je “Vijestima” da se svake godine aktuelizuje priča oko proslava matura i da li se za to izdvaja previše novca.

“Ove godine će to sigurno opteretiti roditelje, koji su zbog aktuelne situacije već u problemima”, kazala je Mihailović.

Direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici Zoja Bojanić Lalović kazala je da su nakon odobrenja Ministarstva prosvjete zakazali proslavu maturskih večeri za 8. i 9. jul u “Hiltonu”.

“‘A’ smjena će slaviti 8. jula, a ‘B’ 9. Mi smo u martu bili zakazali proslavu za maj, zbog aktuelne situacije je samo pomjerena. O detaljima ćemo znati nakon što vidimo kakve su preporuke nadležnih, odnosno Nacionalnog koordinacionog tijela”, rekla je Bojanić Lalović.

Ona je pojasnila da ne zna još koliko će da košta proslava u “Hiltonu”, jer tek treba da dobiju ponudu.

“Očekujem da ponuda bude jeftinija u odnosu na onu iz maja, zbog krize izazvane koronavirusom. Do proslave ima još mjesec dana, tako da ćemo do tada dogovoriti sve detalje”, kazala je ona.

Direktorica Osnovne škole “Radojica Perović” Mirjana Bošković kazala je “Vijestima” da su proslavu polumature zakazali za 19. jun u 20 časova u restoranu “Morača”.

“Proslava je zakazana, a detalje očekujemo da ćemo znati iduće sedmice i da ćemo se dogovarati u skladu sa preporukama”, istakla je Bošković.

Direktor Srednje stručne škole “Sergije Stanić” Darko Vukčević kazao je da u toj ustanovi tek razgovaraju sa učenicima o organizaciji maturske večeri. “Sljedeće nedjelje ćemo imati bliže podatke”.

Pojedini podgorički frizeri su “Vijestima” saopštili da imaju samo interesovanja za zakazivanje termina za sređivanje za maturu, ali da još nema konkretnih dogovora po tom pitanju.

Zakupac restorana “Morača” Zoran Mijatović kazao je da imaju rezervisane pojedine termine za sada, ali da to ne znači još da će biti realizovani. “Imamo dovoljno prostora da možemo da ispoštujemo preporuke za distancu, kapacitet nam je 600 mjesta. Ne znamo kako će sve da bude organizovano, hoće li biti dozvoljeno plesanje”, kazao je Mijatović.

On je kazao da su cijene proslave u restoranu iste kao prošle godine

“Polumaturanti za večeru sa neograničenom količinom bezalkoholnih pića plaćaju dvadeset eura. Za maturante je večera sa pićem dobrodošlice 25 eura. Ako žele da konzumiraju još napitaka plaćaju po cjenovniku restorana”, pojasnio je Mijatović.

Odjeljenje u majicama i bermudama?

Udruženje “Roditelji” pitalo je članove da li je i koliko, ako jeste, izazovno da spreme dijete za proslave koje će uslijediti, a zbog cijele situacije koja je dovela do smanjenja plata, ostajanja bez posla i slično.

“Nijesu mi djeca ni maturanti ni polumaturanti, ali svakako mislim da je ovo prava prilika da se ta djeca obuku u nešto prilagođeno i uzrastu i džepu. Da se ne dižu krediti da se kupi skupa haljina, cipele, nakit, šminka, frizura, nokti i ko zna šta sve još, ili odijelo koje se obuče tad i nikad više. Mladost je sama po sebi lijepa, i šta god da obuku biće lijepi... Valjalo bi kad bi i djeca shvatila da i nekonvencionalno može da bude zanimljivo”, jedan je od komentara.

Majka jednog maturanta kazala je da su sva djeca iz odjeljenja prihvatila predlog razredne da svi obuku bijele majice na kojima će nešto odštampati, bermude, šortseve i patike.

Bonus video: