Uprava: Crna Gora razvila efikasan sistem bezbjednosti hrane

Kažu da svaki pojedinac ima pravo na dovoljne količine hranljive i bezbjedne hrane

1780 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetski dan bezbjednosti hrane - 7. jun obilježava se ove godine po drugi put, sa ciljem da se ukaže na važnost sprečavanja, otkrivanja i upravljanja rizicima koji se prenose hranom, čime se doprinosi bezbednosti hrane, zdravlju ljudi, održivom razvoju i ekonomskom prosperitetu, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

"Postavljajući ove ciljeve, Svjetski dan bezbjednosti hrane, uspostavljen od strane UN, obilježen je prvi put prošle godine, uz poziv da se bezbjednost hrane tiče svih nas. I ove godine Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) podstiču države članice da obilježe ovaj datum pod temom “Bezbjednost hrane, posao je svih nas”. Poruka je da je bezbjednost hrane zajednička odgovornost vlada, proizvođača i potrošača. Svi moraju imati ulogu od farme do stola, kako bi osigurali da hrana koju konzumiramo bude sigurna i da neće naštetiti našem zdravlju", navodi se u saopštenju.

Kažu da svaki pojedinac ima pravo na dovoljne količine hranljive i bezbjedne hrane.

"Svaki pojedinac duž lanca hrane, bilo da proizvodi, prerađuje, prodaje ili priprema hranu, ima ulogu u očuvanju njene bezbjednosti. Usaglašenost sa standardima bezbjednosti hrane, uspostavljanje efikasnog sistema kontrole i nadzora, pristup čistoj vodi, primjena dobre poljoprivredne prakse, jačanje kapaciteta zaštite potrošača i drugi faktori predstavljaju način na koji vlade, međunarodne organizacije, naučnici, privatni sektor i civilno društvo mogu doprinijeti da se postigne maksimalna bezbjednost hrane.

Sa zadovoljstvom možemo reći da je Crna Gora razvila efikasan sistem bezbjednosti hrane, usaglašen sa standardima EU, spreman da odgovori izazovima i obezbijedi da naši građani imaju u ponudi bezbjedne proizvode. Bezbjednost hrane i zaštita zdravlja građana i svih koji posjećuju našu zemlju jedan je od prioriteta Vlade, koji se realizuje kroz rad Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u čijem sastavu su i pripadajuće inspekcije. Takođe, Crna Gora je uvaženi član svih relevantnih međunarodnih organizacija i ima odličnu saradnju sa Evropskom agencijom za bezbjednost hrane (EFSA)."

Iz Uprave kažu da su najbolja potvrda uspjeha Crne Gore u ovoj oblasti rezultati kontinuiranih kontrola bezbjednosti hrane, kako hrane iz uvoza, tako i na unutrašnjem tržištu gdje se nadzire i kontroliše po principu – „od njive ili farme do trpeze“.

"Kao rezultat kontrole hrane koja se uvozi na crnogorsko tržište, u periodu od 1. juna 2017. godine (od formiranja Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sa pripadajućim inspekcijama) pa do danas zabranjeno je stavljanje na tržište više od 4.600 tona hrane koja nije odgovarala propisanim parametrima bezbjednosti i kvaliteta. Kroz program monitoringa bezbjednosti hrane, koji je dio Agrobudžeta, u kontinuitetu se sprovodi nadzor nad bezbjednošću hrane koja se nalazi na crnogorskom tržištu. Upravo kroz jedan od ovih monitoringa, sproveden ove godine, uočen je rizik od povećanog sadržaja pesticida u domaćem voću i povrću. u odnosu na prethodnu godinu. Odmah je sproveden opsežan monitoring na gazdinstvima naših poljoprivrednih proizvođača. Predstavnici Uprave su prethodnih dana uzeli 178 uzoraka voća i povrća prije branja, od čega je analizom utvrđeno da 13 uzoraka ima nebezbjedan nivo ostataka pesticida, zbog čega je zabranjeno branje i stavljanje na tržište ovih proizvoda. Iako se čini da je nizak procent utvrđenih nepravilnosti, cilj je da samo bezbjedni proizvodi budu na tržištu, kao i da se podigne svijest svih domaćih proizvođača da su odgovorni za bezbjednost svojih proizvoda, te da sa pažnjom dobrog domaćina i u skladu sa pravilima upotrebljavaju sredstva za zaštitu bilja", navodi se u saopštenju Uprave.

Dodaju da je ovo prilika da podsjetimo i da smo uspješno savladali izazove u vrijeme epidemije COVID-19, kada je, za razliku od mnogih razvijenijih država Evrope i svijeta, Crna Gora imala dobru snabdjevenost tržišta bezbjednom hranom.

"Pristup stalne kontrole i pravovremenog reagovanja na rizike u oblasti bezbjednosti hrane, u cilju zaštite zdravlja potrošača, biće nastavljen i u narednom periodu. Očekujemo nastavak razumijevanja i dobre saradnje i sa proizvođačima i potrošačima, jer - bezbjednost hrane je posao svih nas", zaključeno je u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Bonus video: