Kolašinci se uzdaju u Podgoričane ako dobro ugrije

“Pandemija koronavirusa je značajno uticala na sve turističke radnike u Kolašinu, tako da je, prema informacijama koje dobijamo od izdavaoca smještaja, većina rezervacija do kraja juna otkazana. Ohrabruje to što je jedan dio otkazanih rezervacija u periodu maj i jun samo pomjeren za septembar ili oktobar, kao i to da su skoro sve rezervacije za drugu polovinu jula, avgust i septembar i dalje u rezervacionim sistemima”, rekao je “Vijestima” direktor TO Aleksandar Vlahović

4528 pregleda 0 komentar(a)
Netaknuta priroda adut Kolašina, Foto: Kolašin 1600
Netaknuta priroda adut Kolašina, Foto: Kolašin 1600

Kolašinci koji žive od turizma ne znaju čemu da se nadaju narednih mjeseci - kažu da početak ljeta dočekuju bez previše optimizma, svjesni da ne mogu računati na značajnije prihode.

Već sada je gotovo izvjesno da će doći praktično samo domaći gosti. Za njih su pripremili i određene popuste, ali kažu da ne očekuju da će biti moguće nadoknaditi izostanak inostranih turista, što se očekuje zbog problema izazvanih pandemijom koronavirusa...

Smještajni kapaciteti u Kolašinu trenutno su prazni. Većina rezervacija za jun je otkazana, ali u lokalnoj Turističkoj organizaciji (TO) kažu da ohrabruje što je “određeni broj samo pomjeren za kraj ljeta, ili početak jeseni”.

“Pandemija koronavirusa je značajno uticala na sve turističke radnike u Kolašinu, tako da je, prema informacijama koje dobijamo od izdavaoca smještaja, većina rezervacija do kraja juna otkazana. Ohrabruje to što je jedan dio otkazanih rezervacija u periodu maj i jun samo pomjeren za septembar ili oktobar, kao i to da su skoro sve rezervacije za drugu polovinu jula, avgust i septembar i dalje u rezervacionim sistemima”, rekao je “Vijestima” direktor TO Aleksandar Vlahović.

Prema njegovim riječima, i pored toga - teško je predvidjeti rezultate turističkog ljeta.

On podsjeća da najveći broj noćenja tokom ljetnje sezone u Kolašinu ostvare inostrani gosti.

“Strani turisti čine, u redovnim okolnostima, tokom ljeta oko 90 odsto gostiju Kolašina. Tu su gosti iz Francuske, Njemačke, Belgije, Izraela, Kine…Hotelijeri i vlasnici brojnih soba i apartmana su pripremili atraktivne paket aranžmane i popuste, ali ipak u trenutnoj situaciji ni snižene cijene smještaja neće značajno doprinijeti boljoj popunjenosti kapaciteta. U ovom trenutku veliki broj faktora utiče na dolazak turista - epidemiološka situacija u zemljama iz kojih dolazi najveći broj gostiju, otvaranje granica za nesmetan saobraćaj, avio povezanost…”, objašnjava Vlahović.

Vlasnik apartmana “Tango” u centru grada Duško Raketić kaže da su otkazane rezervacije za maj i jun. On očekuje da će “ukoliko bude toplo ljeto, većinu gostiju Kolašina činiti Podgoričani”.

“Sad već mogu reći da će u najboljem slučaju gostiju biti tek da se ‘preživi’ i da se ne može govoriti o uspješnoj ljetnjoj sezoni. Računamo, uglavnom, na domaće turiste“, kaže on.

U hotelu “Čile” objašnjavaju da je teško prognozirati uspješnost predstojećih mjeseci kada je riječ o broju gostiju.

Kažu da su i njima otkazane rezervacije za početak ljeta i da računaju na domaće goste, za koje su pripremili i određene popuste, ali i značajniju posjetu krajem ljeta.

Prema nezvaničnim informacijama, još je neizvjesno da li će do avgusta biti otvoren hotel “Šeraton”, u kome se takođe suočavaju sa otkazivanjem rezervacija.

Nešto bolja situacija je u hotelu “Bjanka”, u kojem kažu da je tokom juna najavljen dolazak košarkaške juniorske i pionirske reprezentacije, kao i mlađih kategorija fudbalske reprezentacije.

Da će Kolašin ovog ljeta biti izbor crnogorskih sportista, nada se i Vlahović. On kaže da očekuje da će većina sportskih klubova izabrati upravo Kolašin kao mjesto za pripreme.

Vlahović ističe da će svi gosti Kolašina ovog ljeta moći da uživaju u raznovrsnoj ponudi.

“Kolašin ima dosta toga da ponudi onima koji se odluče da posjete naš grad u ljetnjim mjesecima i ponuda grada se većinom bazira na aktivnom odmoru i uživanju u netaknutoj prirodi. Prije svega, tu je posjeta NP Biogradska gora, uživanje u brojnim planinarskim pješačkim i biciklističkim turama na Bjelasici, Sinjajevini i Komovima, posjeta kanjonu Mrtvice, botaničkoj bašti…”.

Ski-centar Kolašin 1600 otvara vrata 13. juna

Goste će u Kolašinu ovog ljeta, tvrdi Vlahović, dočekati unaprijeđena ponuda. Među adute, Vlahović ubraja i ljetnju ponudu Skijališta Crne Gore, ali i brojne eko-katune i seoski turizam.

Panoramska vožnja žičarom dio ponude
Panoramska vožnja žičarom dio ponudefoto: Kolašin 1600

“Skijališta Crne Gore su najavila otvaranje Ski-centra Kolašin 1600 za 13. jun, tako da će panoramske vožnje žičarom i restoran Troglava biti jedan izuzetno atraktivan sadržaj za sve posjetioce Kolašina ovog ljeta. Osim hotela i brojnih drugih izdavaoca smještaja koji konstanto unapređuju nivo usluge, raznovrsnih restorana i ugostiteljskih objekata, istakao bih i brojna seoska domaćinstva i eko-katune koji iz godine u godinu privlače sve veći broj posjetilaca”. Državni Ski-centar Kolašin 1600 suočio se sa krahom zimske sezone, zbog nezapamćenog nedostatka snijega...

Bonus video: