proširena lista

Slovenija otvorena za još 14 zemalja, na spisku nema Crne Gore

Ranije je građanima Austrije, Hrvatske i Mađarske bilo dozvoljeno da pređu granicu Slovenije, a sada je ta lista proširena za još 14 zemalja

25091 pregleda 753 reakcija 63 komentar(a)
Aerodrom u Ljubljani, Foto: Shutterstock
Aerodrom u Ljubljani, Foto: Shutterstock

U Sloveniju od danas bez ograničenja mogu da uđu građani 14 država Evropske Unije (EU), kao i državljani Švajcarske, Norveške i Islanda.

Švajcarska, Norveška i Island članice su Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA).

Nijednoj od država Zapadnog Balkana, pa samim tim ni Crnoj Gori, za sada nije dozvoljen ulazak u Sloveniju.

Ranije je građanima Austrije, Hrvatske i Mađarske bilo dozvoljeno da pređu granicu Slovenije, a sada je ta lista proširena za još 14 zemalja.

Iz Nacionalnog Instituta za javno zdravlje te zemlje saopštili su da je prelazak dozvoljen građanima Bugarske, Kipra, Češke, Estonije, Finske, Njemačke, Grčke, Islanda, Letonije, Litve, Lihtenštajna, Norveške, Slovačke i Švajcarske.

Kako se navodi, te države su stavljene na listu na temelju epidemiološke situacije, a ukoliko se situacija u nekoj od zemalja pogorša, one će biti skinute s liste.

Na osnovu procjene epidemiološke situacije za svaku zemlju i u skladu sa postizanjem bilateralnih tehničkih sporazuma sa susjednim i drugim državama članicama EU ili šengenskog prostora, Vlada utvrđuje i dopunjuje spisak zemalja osoba koje ulaze u Sloveniju.

Državljani zemalja koje nijesu na listi moraće ići u 14-dnevni karantin, a izuzetak su radnici u međunarodnom prometu, osobe koje obavljaju teretni promet, osobe koje prolaze u Sloveniju i vlasnici diplomatskih pasoša.