MORT oslobodio javno šetalište od prepreka Medenice i Arsića

Radovi su, kako se ističe iz MORT-a, izvedeni suprotno zakonu, odnosno suprotno projektnoj dokumentaciji obalnog šetališta

26117 pregleda 206 reakcija 30 komentar(a)
Počelo uklanjanje, Foto: MORT
Počelo uklanjanje, Foto: MORT
Ažurirano: 08.06.2020. 14:24h

Urbanističko-građevinska inspekcija, posredstvom izvršne službe Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), srušila je bespravno izgrađene zidove na trasi javnog šetališta u Krašićima kod Tivta.

Zidovi kojima je praktično prekinuto prople godine sagrađeno javno lungo mare šetalište sagrađeni su ispred vila u izgradnji Miloša Medenice, sina predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice i njegovog poslovnog partnera, tivatskog biznismena Rada-Gaga Arsića.

Na parceli ispred vila radnici su juče ujutro kobrama srušili ukupno tri zida od betonskih blokova kojima je bila uzurpirana državna zemlja i prekinutio javno šetalište, a u Krašićima je dok je trajala intervencija inspektoram,bilo i prmjetno pojačano prisustvo policije. „Inspektori Urbanističko-građevinske inspekcije su tokom inspekcijskog nadzora na kp.173/1 KO Krašići u vlasništvu opštine Tivat, i dijelu 173/13 KO Krašići u vlasništvu države Crne Gore u opštini Tivat, pri čemu na potezu dijela predviđene trase obalnog šetališta ‘Lungo mare’, investitora Direkcije za investicije opštine Tivat, zapisnički konstatovali nepravilnosti kada je riječ o predmetnim radovima.“- saopšpteno je iz MORT-a.

Urbanističko-građevinska inspekcija je, kako navode, shodno utvrđenim nepravilnostima donijela rješenje o rušenju nelegalnih radova na predmetnoj lokaciji. „Budući da subjekat nadzora nije postupio po rješenju u datom roku, odnosno nije izvršio naređeno uklanjanje nelegalno izvedenih pozicija na objektu, Urbanističko-građevinska inspekcija pokrenula je proceduru administrativnog izvršenja rješenja.

Rušenje zida
Rušenje zida foto: Siniša Luković

S obzirom na to da su na ovom prostoru identifikovane dodatne bespravne aktivnosti, isti će i dalje biti u fokusu Urbanističko-građevinske inspekcije.“- ističe se u saopštenju MORT-a. Ovaj resor prethodno je odbio zahtjev za slobodan pristup informacijama MANS—a koji je prošlog mjeseca tražio na uvid sva riješenja koje je inspekcija donijela vezano za divlju gradnju na obali mora u Krašićima na ove dvije državne parcele ispred vila Medenice i Arsića. MORT je tada u riješenju o odbijanju zahtejva MANS-a naveo da bi objelodanjivanje tražene informacije , “značajno ugrozilo interes vršenja službene dužnosti ovog Ministarstva, a samim tim i dalje planiranje i vršenja inspekcijskog nadzora.”

“Prijevremenim objelodanjivanjem traženih informacija postoji mogućnost donošenja zaključaka, te prejudicanja eventualne odgovornosti prije izvršene kontrole i okončanja inspekcijskog nadzora.”- saopštili su sredinom maja iz MORT-a. MANS je inače, zbog ovog slučaja protiv Medenice i Arsića sredinom aprila podnio krivične prijave Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, smatrajući da su njih dvojica počinili krivična djela „protivpravno zauzimanje zemljišta“ i „građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje“.

Tužilaštvo se do sada nije oglašavalo da li je i šti tim povodm preduzelo protiv sina šefice sudske vlasti u Crnoj Gori i njegovog poslovnog partnera. Poslanik Demosa u Skupštini Crne Gore Neđeljko Rudović prošče je nedjelje postavio poslaničko pitanje MORT-u u vezi postupanja državnih organa u ovom slučaju bespravne gradnje, ali davanje odgovora na to njegovo pitanje još nije došlo na dnevni red aktuelne sjednice državnog parlamenta.

MANS:Dobro da se srušilo, sada da se divlji graditelji kazne

U vezi današnjih dešavanja u Krašićima, dobro je vidjeti da se država i njene institucije makar ponekad znaju latiti svog posla – prokomentarisao je za „Vijesti“ akciju inspekcije u Krašičima, Lazar Grdinič iz Istraživačkog centra MANS-a koji je prije par mjeseci i pokrenuo čitav ovaj slučaj.

„Ipak, nelegalno podignute zidove sa šetališta Krašićima trebalo je srušiti još prije dva mjeseca, kada se i sporna izgradnja desila, o čemu su sve nadležne institucije već tada obaviještene. Sa druge strane, MORT je obavezan da javnosti saopšti ko je izgradio sporne zidove i koliku će kaznu zbog toga platiti, budući da je današnje saopštenje nepotpuno a iz istog se može zaključiti da je troškove rušenja snosila država, što je apsolutno neprihvatljivo.“- istakao je Grdinić dodajući da bi time MORT „poslao poruku da smo svi jednaki pred zakonom, čime će se smanjiti prostor za sumnju da neko može biti izuzet od posljedica svog djelovanja samo zato što je srodnik javnog funkcionera.“

„Dosadašnje ćutanje državne uprave u tom kontekstu zabrinjava i samo uklanjanje objekta neće značiti ništa ukoliko odgovorni ne budu procesuirani po slovu zakona.“- zaključio je Grdinić.

Počelo uklanjanje
Počelo uklanjanjefoto: MORT

Radovi su, kako se ističe, izvedeni suprotno zakonu, odnosno suprotno projektnoj dokumentaciji obalnog šetališta.

"Urbanističko-građevinska inspekcija je u odnosu na utvrđenu nepravilnost preduzela upravne mjere i radnje predviđene Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, a shodno ovlašćenjima urbanističko-građevinskog inspektora, i u konačnom je donijela rješenje o rušenju nelegalno izvedenih radova na predmetnoj lokaciji", dodaje se u saopštenju MORT-a.

Budući da subjekat nadzora nije postupio po rješenju u datom roku, odnosno nije izvršio naređeno uklanjanje nelegalno izvedenih pozicija na objektu, Urbanističko-građevinska inspekcija pokrenula je proceduru administrativnog izvršenja rješenja, naveli su iz ministarstva.

"S obzirom na to da su na ovom prostoru identifikovane dodatne bespravne aktivnosti, isti će i dalje biti u fokusu Urbanističko-građevinske inspekcije. Ministarstvo održivog razvoja i turizma takođe ukazuje na činjenicu da je samo tokom 2019. godine Urbanističko-građevinska inspekcija izvršila 2.391 inspekcijski pregled. Na osnovu utvrđenih nepravilnosti donijeto je 249 rješenja o zabrani građenja, 99 rješenja o rušenju bespravno sagrađenih objekata i 169 rješenja o uklanjanju privremenih objekata iz područja posebne namjene", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: