Sanirano zagađenje ispred marine i plaže u Tivtu, pa stiglo obavještenje o još jednoj naftnoj mrlji

Od inspektora sigurnosti plovidbe Ivana Vučekovića i Đura Kapetanovića koji su na lice mjesta prvobitnog zagađenja u Kalimanju došli tek više od dva sata nakon što je ta inspekcija pozvana, očekuje se da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti i prekontrolišu sva plovila usidrena oko Svetog Marka i vezana u marinama Solila i Airport Marina u uvali Brda

3610 pregleda 6 komentar(a)
Mrlja u tivatskom zalivu, Foto: UPSUL
Mrlja u tivatskom zalivu, Foto: UPSUL
Ažurirano: 08.06.2020. 15:33h

Samo što su sanirali zagađenje mora ispred gradske marine i plaže u Tivtu, pripadnicima Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) i Mornarice Vojske Crne Gore VCG stiglo je obavještenje o još jednoj mrlji od prolivenog dizel goriva u more na području oko Ostrva cvijeća i ostrva Sveti Marko, južno prema Solilima.

Oni su se odmah uputili na lice mjesta radi čišćenja mrlje i eventualnog pokušaja pronalaska izazivača ovog zagađenja.

UPSUL u tom cilju vrši pregled podataka o kretanju plovila kroz ovaj dio akvatorijuma Tivatskog zaliva u protekla 24 sata.

Od inspektora sigurnosti plovidbe Ivana Vučekovića i Đura Kapetanovića koji su na lice mjesta prvobitnog zagađenja u Kalimanju došli tek više od dva sata nakon što je ta inspekcija pozvana, očekuje se da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti i prekontrolišu sva plovila usidrena oko Svetog Marka i vezana u marinama Solila i Airport Marina u uvali Brda, kako bi se pronašao počinilac ispuštanja kako se pretpostavlja, najmanje nekoliko desetina litara dizel goriva u more.

UPSUL-u je ranije danas, nešto prije 12 časova prijavljena pojava veće naftne mrlje u Tivatskom zalivu.

Mrlja sa karaktističnim bojama i mirisom prosutog dizel-goriva zahvatila je dio akvatorijuma gradske lučice Kalimanj i dio uz obalu od Pakova prema gradskoj i plaži hotela "Palma".

Mrlja u zalivu
Mrlja u zalivufoto: UPSUL

Brod EKO-1 i gumenjak Porto Montenegra zajedno vuku plutajuću branu sa upijačima i na taj način čiste akvatorijum ispred gradske plaže u Tivtu.

Vuku plutajuću branu sa upijačima
Vuku plutajuću branu sa upijačimafoto: Siniša Luković

Na lice mjesta izašla je i ekipa Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat.

Ekipa Službe zaštite i spašavanja iz čamca rasipa hemijsko sredstvo -disperzant unutar marine Kalimanj.

Ekipa SZS
Ekipa SZSfoto: Siniša Luković

UPSUL je odmah po dobijenoj prijavi angažovala zakupca marine Kalimanj -Komunalno preduzeće Tivat da u saradnji sa službom marine Porto Montenegro preduzme hitne mjere za sprječavanje širenja zagađenja.

Mrlja u zalivu
Mrlja u zalivufoto: UPSUL

Na lice mjesta upućena je i ekipa Mornarice Vojske Crne Gore iz baze Pristan na Luštici sa specijalnim plovilok EKO-1. Oni će korišćenjem plutajućih brana, disperzera i upijača nastojati da očiste što veći dio ovog zagađenja.

O incidentu, drugom ovakvom koji se u Tivtu dešava u istom akvatorijumu u posljednjih desetak dana, obaviještena je i Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora koja se uputila na lice mjesta i treba da otkrije i sancioniše počinioca.

Bonus video: