RADAK-KUKAVIČIĆ PODIGLA PRVU PLAVU ZASTAVICU

Simbol visokih ekoloških standarda i usluge vijoriće se na 32 plaže na Crnogorskom primorju

Plava zastavica se dodjeljuje plažama i marinama koje ispune 32 kriterijuma programa iz četiri oblasti: kvalitet morske vode, usluge i bezbjednost na plažama, standardi iz oblasti zaštite životne sredine, kao i obrazovanje i informisanje javnosti o ekološkim vrijednostima mora i obale

434 pregleda 2 komentar(a)
Podizanje plave zastavice, Foto: Siniša Luković
Podizanje plave zastavice, Foto: Siniša Luković

Na svjetski Dan mora i okeana – 8. jun, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Željka Radak-Kukavičić danas je simbolično na plaži Kalardovo u Tivtu, podigla prvu Plavu zastavicu u ovogodišnjoj istoimenoj kampanji – programu koje partnerski sprovode JP Morsko Dobro i NVO Ecom.

Plava zastavica je međunarodni simbol visokih ekoloških, te standarda usluge i zaštite životne sredine na kupalištima ili marinama.

Plava zastavica se dodjeljuje plažama i marinama koje ispune 32 kriterijuma programa iz četiri oblasti: kvalitet morske vode, usluge i bezbjednost na plažama, standardi iz oblasti zaštite životne sredine, kao i obrazovanje i informisanje javnosti o ekološkim vrijednostima mora i obale.

Ovaj program u Crnoj Gori se realizuje u kontnuitetu od 2003.godine, a tokom ove sezone Plavu zastavicu nosiće ukupno 32 kupališta i jedna marina na Crnogorskom primorju.

U tzv. pilot fazi za dobijanje Plave zastavice, ove je godine još dodatnih deset kupališta na našoj obali.

Svečanosti na kupalištu Kalardovo, pored ostalih, prisustvovali su i direktor JP Morsko Dobro Predrag Jelušić sa saradnicima i direktorica Turističke organizacije Tivat Danica Banjević.

"Svjedoci smo da Crna Gora kao turistička destinacija dominantno jeste prepoznata kao mediteranska država sa suncem, morem i plažama kao glavnom svojom ponudom. Kvalitet naših plaža iz godine u godinu je na sve većem nivou i to je rezultat jednog partnerskog odnosa koji se izgrađuje između JP Morskog dobra, NVO sektora i zakupaca plaža, a to prepoznaju i mnogi strani mediji i turistički magazini koji nerijetko pišu o crnogorskim plažama kao biserima naše i obale Mediterana. Sa samo šest kupališta koje su imale Plavu zastavicu na početku te kampanje 2003. došli smo na današnjih 32 i još 10 u pilot fazi što pokazuje da svi zajedno težimo dostizanju što većeg nivoa kvaliteta naše turistilke ponud", kazala je direktorica NTO Željka Radak Kukavičić prije nego što je na jarbol na Kalardovu, podigla prvu ovosezonsku Plavu zastavicu na Crnogorskom primorju.

"Kroz ovaj program smo u protekle više od dvije decenije, uspjeli da dođemo do visokih standarda koje danas imamo na gotovo svim uređenim plažama u Crnoj Gori. Plava zastavica je jedan od programa Fondacije za ekološku edukaciju , a međunarodni žiri koji zasijeda u Kopenhagenu, određueje koje su plaže ispunile visoke i stroge standarde da dobiju ovaj simbol. Ove godine je vrijednost i Plave zastavice i svih ostalih standarda koje smo implementirali u zoni morskog dobra, a koji se tiče i bezbjednosti i sigurnostti i kvaliteta morske vode, te kvaliteta servisa na plažama, važniji nego ikad ranije jer je ova godina zvog koronakrize, specifična po mnogo čemu. Stoga je i u situaciji kada će ova turistička sezona biti daleko od naših očekivanja, veoma važno da održimo standarde koje smo implememtirali u prethodnom periodu", kazao je Jelušić.

Jelušić
Jelušićfoto: Siniša Luković

On je dodao da će ove godine Morsko dobro pored ostalog, komunalnim preduzećima opština na primorju direktno uplatiti oko 1,3 miliona eura da se održi standard čišćenja i uređenja djelova obale koji nisu dati u zakup korisnicima.

Predstavnik Ecoma i Fondacije za ekološku edukaciju Saša Karajović kazao je da će se kampanja Plava zastavica ovog ljeta sprvoditi u više od 60 država na sjevernoj hemisferi, ali i da će sve ekološke i edukativne akcije koje se na plažama sprovode u sklopu te kampanje, realizovati iz dodatne mjere opreza i poštovanja fizičke distance radi umanjenja rizika od širenja koronavirusa.

Preporučujemo za Vas