Kadić i Sekulović laureati nagrade za novinarsku hrabrost "Milan Pantić"

"Koračali su sa svojim narodom u nepreglednim kolonama, pratili iz minuta u minut šta se događa sa onima koji su hapšeni, tučeni, maltretirani, čije su kuće pretresane i čije su se sudbine lomile preko noći i preko koljena", stoji u obrazloženju

422 pregleda 1 komentar(a)
Veliša Kadić, Foto: Luka Zeković
Veliša Kadić, Foto: Luka Zeković

Dopisnici "Večernjih novosti" iz Crne Gore Veliša Kadić i Milutin Sekulović dobitnici su ovogodišnje nagrade za novinarsku hrabrost "Milan Pantić", saopšteno je iz kompanije Novosti, koja dodeljuje nagradu u znak sjećanja na novinara tog lista koji je ubijen u Jagodini 2001. godine.

Odluku da se njima dodijeli prestižno priznanje donio je petočlani žiri koji su činili Višnja Aranđelović iz Udruženja novinara Srbije (UNS), Željko Bodrožić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Ljubiša Vujić - redakcija Novi put, Jagodina, Milan Babović, iz Večernjih novosti i Nemanja Pantić, sin Milana Pantića.

U obrazloženju žirija navodi se da su Kadić i Sekulović mjesecima pratili litije širom Crne Gore, pokrenute kao vid bunta protiv Zakona o slobodi vjeroispovesti.

"Koračali su sa svojim narodom u nepreglednim kolonama, pratili iz minuta u minut šta se događa sa onima koji su hapšeni, tučeni, maltretirani, čije su kuće pretresane i čije su se sudbine lomile preko noći i preko koljena", stoji u obrazloženju.

A, onda se, kako se dodaje, skoro sve ono o čemu su pisali dogodilo - i njima.

"Privedeni su, obojica, u razmaku od svega nekoliko dana. I to zbog tekstova koje su pisali. A, pisali su brzo, jasno i - časno", smatra žiri.

Uprkos tome, oni su, kako se kaže u obrazloženju odluke, ostali nepokolebljivi i već narednog dana nastavili su da pišu "srčano, istinito, britko i hrabro i da stotine hiljada ljudi obavještavaju o događajima koji potresaju ne samo Crnu Goru i koji su duboko potresli i njih i njihove porodice i "urezali im se u dušu zauvijek".

Nagrada će biti uručena u četvrtak, 11. juna, na dan kada je prije 19 godina u ulazu zgrade u kojoj je živio mučki ubijen Milan Pantić. Tog dana će na Gradskom groblju u Jagodini biti održan pomen i položeni vijenci na spomenik na trgu koji nosi njegovo ime.

Bonus video: