Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama otvaraju u Tivtu za desetak dana

Sekretarka za mlade, sport i socijalna pitanja Darka Ognjanović (DPS), podsjetila je da je riječ o multifunkcionalnom objektu u kojem će, pored Dnevnog centra, prostor dobiti i Opštinska organizacija Crvenog krsta, a predviđene su i kancelarije mjesne zajednice. Prilikom obilaska objekta, ona je navela da je za Dnevni centar opredijeljeno oko 300 metara kvadratnih sa pomoćnim i zajedničkim prostorijama, za kvalitetan rad sa djecom

1779 pregleda 0 komentar(a)
Dnevni centar za djecu sa smetnjama i poteškoćama, Foto: Siniša Luković
Dnevni centar za djecu sa smetnjama i poteškoćama, Foto: Siniša Luković

Predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac (DPS) primio je upravu i zaposlene u novoj opštinskoj JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama i poteškoćama u razvoju čije otvaranje se očekuje u narednih deset dana.

“Moji saradnici, Opština Tivat i ja lično smo veoma ponosni na ovaj projekat, koji je uspješno realizovan uprkos brojnim preprekama. Tivat sada ima referentnu instituciju specijalizovanu za dnevno zbrinjavanje i rad sa djecom sa smetnjama u razvoju.”- rekao je Kusovac, a prenose iz njegovog kabineta. Ovakav centar, naglasio je on, samo govori o “stepenu razvoja našeg društva, odnosno zrelosti i odgovornosti prema svakom pojedincu, posebno kada su u pitanju djeca gdje uz punu brigu treba obezbijediti što veći stepen njihove inkluzije u društvo i participaciju u društvenoj zajednici.“ „To su naša djeca, iz našeg okruženja, komšiluka. Moramo težiti da budemo podrška i njima i njihovim roditeljima.“-zaključio je Kusovac.

Sekretarka za mlade, sport i socijalna pitanja Darka Ognjanović (DPS), podsjetila je da je riječ o multifunkcionalnom objektu u kojem će, pored Dnevnog centra, prostor dobiti i Opštinska organizacija Crvenog krsta, a predviđene su i kancelarije mjesne zajednice. Prilikom obilaska objekta, ona je navela da je za Dnevni centar opredijeljeno oko 300 metara kvadratnih sa pomoćnim i zajedničkim prostorijama, za kvalitetan rad sa djecom.

“U toku su završne pripreme za otvaranje, postupak registracije i licenciranja, kao i sva zakonska procedura su već završeni. Posao oko Dnevnog centra karakterisala je izuzetna saradnja Centra za socijalni rad, Opštine Tivat i Ministarstva rada i socijalnog staranja sa istim ciljem - da krajni korisnici i njihovi roditelji budu zadovoljni, pokažu zainteresovanost a Centar bude ne samo institucija za osnaživanja djece sa smetnjama u razvoju već i mjesto gdje će oni kvalitetno provoditi vrijeme.”- saopštila je Ognjanović.

Kako se navodi u saopštenju Opštine Tivat, sekretarka je istakla da će korisnicima usluge pružati stručni kadar, socijalni radnici, psiholog, pedagog, logoped, defektolog, “što rješenjem, zavisno od stanja korisnika, donosi Centar za socijalni rad”.

Vrijednost projekta je oko 700 hiljada eura. Sredstva su obezbijeđena iz budžeta Opštine, ali i od donatora, poput hotela Regent čija donacija vrijedna oko 22 hiljade eure, je namijenjena za opremanje senzorne i sobe za fizikalnu terapiju. Ognjanović je iskazala zadovoljstvo saradnjom sa NVO sektorom i Evropskim domom Tivat jer su bili partneri u izradi svih dokumenata za Dnevni centar, od izrade elaborata do radne grupe za Lokalni akcioni plan za integraciju i zaštitu od diskriminacije lica sa invaliditetom za opštinu Tivat za period 2019-2021.

Inače, kao direktorica na čelu JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama i poteškoćama u razvoju Tivat, je bivša gradonačelnica dr Snežama Matijević (DPS). Opština Tivat je u proteklih nekoliko mjeseci, iako to po zakonu nije smjela da radi zbog ograničenja koji za zapošljavanje u javnoj upravi važe u vrijeme izborne kampanje jer se u tom gradu moraju održati lokalni izbori, u toj novoj JU zaposlila petnaestak novih radnika. Među njima je pored ostalih, i zet predsjednice OO DPS Tivta Jovanke Laličić, koji je kao po struci stomatolog, a rodom iz Nikšića, zaposlen na mjestu zamjenika direktora nove tivatske gradske JU

Bonus video: