ZASTAVA NA 5895 METARA NADMORSKE VISINE

Osvojili Kilimandžaro: Petković, Đukanović i Ivanović na krovu Afrike

Članovi ekspedicije su, nakon nekoliko dana provedenih u aklimatizacionom procesu, završni uspon na najviši vrh Afrike izveli u subotu u jutarnjim satima
266 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Petković Kilimandžaro, Foto: Visokogorci
Jelena Petković Kilimandžaro, Foto: Visokogorci
Ažurirano: 12.02.2018. 10:02h

Jelena Petković, članica Planinarskog kluba “Visokogorci Crne Gore” iz Podgorice, kao i Nataša Đukanović i Filip Ivanović iz Planinarsko-sportskog kluba "Montenegro Guide" uspješno su stigli na najviši vrh Afrike Kilimandžaro (Uhuru Peak) na 5895 metara nadmorske visine.

Ivanović je tako postao najmlađa osoba iz Crne Gore koji se našao na krovu Afrike.

Oni su uspon izveli u okviru ekspedicije u organizaciji beogradskog Extreme Summit Team-a koju je predvodio vodič Kenan Muftić a koju je činilo 16 planinara iz više država regiona. Članovi ekspedicije su, nakon nekoliko dana provedenih u aklimatizacionom procesu, završni uspon na najviši vrh Afrike izveli u subotu u jutarnjim satima.

"Sa svojih 4600 m od podnožja do vrha Uhuru (5895m), Kilimandžaro predstavlja planinu sa najvećom visinskom razlikom na svijetu. Ova planina je san svakog avanturiste, ali i svih ostalih osoba koje gaje naročitu ljubav prema Africi. Nalazeći se na trećem stepenu južne geografske širine od ekvatora, klima na Kilimandžaru spada u red tropskih, što omogućava rast bujne vegetacije na ovoj planini. Nacionalni park Kilimandžaro osnovan je 1971. godine iz šumskog rezervata kojeg su osnovali njemački kolonizatori još 1910. a upisan je i na UNESCO-ov popis svjetske baštine u svrhu zaštite brojnih vrsta koji žive u parku," navodi se u saopštenju Visokogoraca Crne Gore.

Ovo je, kako su kazali, drugi put da Visokogorci razvijaju zastavu kluba i Crne Gore na najvišem vrhu Afrike i podsjećaju da je prvi put je to uradila Tanja Pavličić 2011. godine.