Hangar za “Bellove” 1,8 miliona eura

Garantni rok za izvedene radove, ugrađenu opremu, instalacije i uređaje je najmanje dvije, a za stabilnost objekta je deset godina

2649 pregleda 0 komentar(a)
Ministar pored jednog od helikoptera, Foto: Ministarstvo odbrane
Ministar pored jednog od helikoptera, Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane raspisalo je 1,8 miliona eura vrijedan tender za izgradnju hangara za “Bell” helikoptere.

Hangar će biti izgrađen u sklopu vojnog aerodroma “Knjaz Danilo” u Podgorici.

Tenderskom dokumentacijom propisano je da će izvođač radova biti uveden u posao u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora, a da potom ima 210 dana da izgradi hangar.

Garantni rok za izvedene radove, ugrađenu opremu, instalacije i uređaje je najmanje dvije, a za stabilnost objekta je deset godina.

Kako se navodi, glavni projekat je izradio podgorički „Studio K”, koji je revidovan od strane Instituta za razvoj i istraživanje u oblasti zaštite na radu.

Uvid se može izvršiti u prostorijama Direktorata za materijalne resurse Ministarstva odbrane.

Rok za predaju ponuda je 16. jul. Iz resora odbrane je u peteak saopštno da je potpian ugovor za nabavku dva “Bell 505 Jet Ranger X” helikoptera sa “Kanadskom komercijalnom kompanijom” (“CCC”). Ugovor podrazumijeva da će ta kompanija omogućiti obuku za tri pilota u Francuskoj, ali i za osam tehničara na “Bell” akademiji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jedan “Bell 505” u Crnu Goru će stići sljedećeg mjeseca, a drugi početkom 2021.godine.

Ukupna vrijednost ugovora je više od 3,2 miliona eura.

“Sa ovakvim vazduhoplovima, jedinstvenim na Zapadnom Balkanu, našim pilotima obezbijedićemo odličnu obuku, ali i mogućnosti da obavljaju različite zadatke”, istakao je ministar odbrane Predrag Bošković.

Crna Gora je prethodno, početkom 2018. godine, potpisala 30 miliona eura vrijedan ugovor za tri helikoptera iste kompanije.

Prvi od tri helikoptera “Bell 412 EP” stigao je sredinom aprila, a pet mjeseci kasnije i dva “Bll 412 EPI”.

Bonus video: