Šehović: Predškolske ustanove prilika za bolji razvoj djeteta

“Roditeljstvo je ispunjenost, zadovoljstvo, sreća, ali i najveći izazov i odgovornost. To ih neminovno stavlja pred velika pitanja u vezi s time kako prave vrijednosti prenijeti mlađima i kako im na najbolji način omogućiti da se razvijaju”, rekao je Šehović

1049 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ilustracija, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 09.06.2020. 11:52h

Boravak u predškolskim ustanovama naučiće djecu da novi ambijent nije uvijek prijetnja, već i prilika da se ljepše igra, da se steknu prijatelji i nešto novo nauči, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je u pismu roditeljima, povodom upisa djece u predškolske ustanove koji je u toku, naveo da su roditelji prvi učitelji svog djeteta, jer upućuju, poučavaju i usmjeravaju na vrijednosti.

“Roditeljstvo je ispunjenost, zadovoljstvo, sreća, ali i najveći izazov i odgovornost. To ih neminovno stavlja pred velika pitanja u vezi s time kako prave vrijednosti prenijeti mlađima i kako im na najbolji način omogućiti da se razvijaju”, rekao je Šehović.

On je kazao da je ključ emocionalne sigurnosti u toplini doma, gdje su najmlađi okruženi, dodajući da je porodica primarni, ali istovremeno i uzan društveni okvir za razvoj djeteta.

“Upravo zato rano učenje i predškolsko vaspitanje obezbjeđuju aktivno učešće djeteta u zajednici sličnoj njemu. Osamostaljivanje, privikavanje na različite ambijente, rješavanje konflikata, igra u grupi, sve su to ključni razvojni faktori, koji bivaju na najbolji način usvojeni u predškolskim ustanovama”, rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, nezamjenljive su poruke koje djeci poklanja rad i odrastanje u predškolskim ustanovama.

"Dodatno, institucionalni pristup razvoju djeteta obezbjeđuje neophodan balans i ujednačen, stručan, strukturisan, ciljan, uzrasno primjeren pristup svim razvojnim segmentima", naveo je Šehović.

On je rekao da je razumljiv mogući zazor roditelja i djeteta od nove sredine za dijete.

“Ipak, ono će nekad morati izaći u svijet i svoje potrebe suočiti s istim takvim potrebama drugih ljudi. A ako takvu vrstu unutrašnjeg konflikta ne nauči da prevaziđe, javiće se problemi”, naveo je Šehović.

Prema njegovim riječima, za najmlađe nije uvijek najbolje ono što im je najugodnije.

“Svi, pa i mi odrasli, rastemo i unapređujemo se upravo izlaskom iz zone komfora. Jer, većini nas najugodnije je da, ni privatno ni poslovno, ne pravimo bilo kakve rizike. Najugodnije je da ne unosimo bilo kakvu promjenu. Najugodnij je ali ne i najbolje”, ocijenio je Šehović.

Kako je kazao, potrebno je zajedno graditi ličnosti koje će spoljni svijet gledati kao šansu.

“Time će biti obezbijeđena i sigurnost društva, da s tako osnaženim i razvijenim ličnostima, usmjerenim na prave vrijednosti, može da računa na budućnost”, zaključio je Šehović.

Bonus video: