Nikšić: Kroz biznis do ravnopravnosti

Predavači su bili Darko Žugić, iz NVO “Biznis centar”, Uroš Bulatović iz NVO Unija mladih preduzetnika Crne Gore, Milica Žugić iz “Mladiinfo Montenegro”, kao i mladi preduzetnici – Andrej Šeter, Đorđe Stojović, Svetlana Vavić i Marijana Tomić

1532 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice, Foto: Svetlana Mandić
Sa radionice, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.06.2020. 11:57h

“Vjerujemo u žensko preduzetništvo i tu smo da stvorimo podsticajno okruženje za sve preduzetnice”, poručili su iz NVO “Mladiinfo Montenegro”. Sa tim ciljem krenuli su u realizaciju projekta “Kroz biznis do ravnopravnosti” namijenjenog grupi od 15 žena iz Nikšića, Podgorice i Berana. Tokom proteklog vikenda organizovali su prvu, od tri, radionice, a polaznice su imale priliku da predstave svoje biznis ideje, dobiju korisne savjete u vezi istih, ali i da čuju iskustva onih koji su se već oprobali u preduzetništvu.

Predavači su bili Darko Žugić, iz NVO “Biznis centar”, Uroš Bulatović iz NVO Unija mladih preduzetnika Crne Gore, Milica Žugić iz “Mladiinfo Montenegro”, kao i mladi preduzetnici – Andrej Šeter, Đorđe Stojović, Svetlana Vavić i Marijana Tomić.

“Učesnice radionice su predstavile svoje biznis ideje o kojima se diskutovalo, dobile savjete kako da te ideje razviju i realizuju. Mladi preduzetnici su im prenijeli svoja iskustva, kroz kakve poteškoće su prolazili, sa kakvim lijepim i manje lijepim situacijama su se suočavali, kao i šta je ključno što treba svaki budući preduzetnik da posjeduje kako bi bio uspješan u poslu”, saopštili su iz “Mladiinfo Montenegro”.

Biznis ideje učesnica su bile raznolike – od cvjećare, proizvodnje torti i kolača, proizvodnje šampinjona, aromatičnih sokova i prirodnih sapuna, preko veb stranica, edukativnih blogova, portala, do stomatološke ordinacije.

“Za svaku osobu koja želi ili se bavi preduzetništvom, tržište je ključ biznisa. Iz tog razloga, prije izlaska na tržište, potrebno je istražiti potencijalno tržište da bi se dobila jasna predstava o tome ko su kupci i šta je to što oni preferiraju. Isto tako potrebno je dobro poznavanje konkurencije, jer ukoliko ne poznajemo konkurenciju rizikujemo da biznis ne uspije”, navodi se u saopštenju za javnost.

Tokom projekta, podržanog od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava, pored radionica biće organizovane posjete Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolisu i Mtel digitalnoj fabrici, a planirana je i izrada biznis planova.

Bonus video: