Bespovratna podrška od 834.000 eura za 617 poljoprivrednih proizvođača

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Milutin Simović je danas u okviru radne posjete Bijelom Polju, predstavio rezultate javnog poziva za dodjelu te podrške, ocjenjujući da su i ti dobri rezultati potvrda najavljenog - da je ovogodišnji Agrobudžet izdašan, domaćinski, razvojni i da će biti nova šansa za veliki broj korisnika

2374 pregleda 4 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Jadranka Ćetković
Milutin Simović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 09.06.2020. 15:03h

“Dvije trećine podrške, odnosno 66 odsto, opredijeljeno je za sjeverni region. Poljoprivredni proizvođači su kroz ovaj javni poziv nabavili 1.382 komada mehanizacije i opreme koji će im pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti na svojim imanjima. Između ostalog, nabavljeno je 60 motokultivatora,175 motokosačica, 46 samohodnih freza, 77 traktorskih kosačica,182 sakupljača sijena, 90 traktorskih freza, 43 prikolice”, kazao je Simović U okviru Javnog poziva za dodjelu bespovratne podrške za nabavku mehanizacije za 2020. godinu, 617 poljoprivrednih proizvođača ostvarilo je podršku u iznosu do 50 odsto, od čega 113 iz Bijelog Polja.

To je danas saopštio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović tokom radne posjete opštini Bijelo Polje.

On je, u bjelopoljskom selu Kneževići, na imanju Željka Bojovića, predstavljajući rezultate Javnog poziva za dodjelu bespovratne podrške za nabavku mehanizacije za 2020. godinu, rekao da je investirano 1,7 miliona eura, a da je Ministarstvo isplatilo bespovratnu podršku od 834.000 eura.

“Dvije trećine podrške, odnosno 66 odsto, opredijeljeno je za sjeverni region. Poljoprivredni proizvođači su kroz ovaj javni poziv nabavili 1.382 komada mehanizacije i opreme koji će im pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti na svojim imanjima. Između ostalog, nabavljeno je 60 motokultivatora,175 motokosačica, 46 samohodnih freza, 77 traktorskih kosačica,182 sakupljača sijena, 90 traktorskih freza, 43 prikolice”, kazao je Simović.

On je rekao da je za Javni poziv za dodjelu podrške u nabavci mehanizacije vladalo veliko interesovanje, kao i prethodnih godina, i je zbog toga trajao svega desetak dana.

“To potvrđuje i podatak da je za četiri godine, samo kroz ovu mjeru, nabavljeno više od 5.500 komada mehanizacije i opreme, u šta je investirano 6,4 miliona i isplaćena bespovratna podrška u iznosu od 3,2 miliona eura”, kazao je Simović.

Dodao je da se, “i pored velikih izazova sa kojima smo se suočili zbog pandemije koronavirusa u proteklih pet mjeseci, sve mjere i programi ovogodišnjeg Agrobudžeta nesmetano realizuju”.

“Pored toga, u cilju ublažavanja posljedica pandemije, vrijednim poljoprivrednicima i ribarima Vlada je obezbijedila dodatne mjere podrške”, rekao je Simović.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je od 617 korisnika na nivou Crne Gore 113, odnosno više od 18 odsto, iz opštine Bijelo Polje.

“Poljoprivredni proizvođači iz Bijelog Polja kroz ovaj javni poziv nabavili su 17 motokultivatora, 35 motokosačica, 12 samohodnih freza, 8 traktorskih kosačica, 32 sakupljača sijena, 15 traktorskih freza, 18 prikolica i druge opreme”, rekao je Simović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, zahvalio je ministru Simoviću, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i Vladi Crne Gore na “kontinuiranoj, izdašnoj podršci našoj opštini, ali i cijelom sjevernom regionu Crne Gore, i to kroz više aspekata - od finansiranja kapitalnih projekata do konkretnog budžeta za poljoprivredu, koji je nikada izdašnjiji nego ove godine”.

“Upravo je rezultanta tog zajedničkog i sinhronizovanog rada kontinuirano povećanje broja gazdinstava i poljoprivrednih domaćinstava u Bijelom Polju, kojih je trenutno 1.838”, kazao je Smolović.

Simović i Smolović su obišli i “Senzal” hladnjaču u Sutivanu, vlasnika Rada Raičevića.

Bonus video: