Bolnica u Brezoviku dobiće dva bronhoskopa

Ambasadorka Plugčieva je kazala da im je drago što su u periodu korona virusa pokazali solidarnost sa narodom u Crnoj Gori i što je odobreni projekat vezan za zdrastveni sistem Crne Gore i bolnicu Brezovik

1467 pregleda 0 komentar(a)
Potpisivanje ugovora, Foto: Svetlana Mandić
Potpisivanje ugovora, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.06.2020. 13:40h

Ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori, Meglena Plugčieva, direktorica Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku, Gordana Reljić, i direktor Fondacije FORS Montenegro, Veselin Šturanović, u prisustvu predsjednika Opštine Nikšić, Veselina Grbovića, potpisali su ugovor o realizaciji projekta u okviru Zvanične razvojne pomoći Bugarske, kao рodršku Vlade Republike Bugarske crnogorskom zdravstvenom sistemu. Projekat „Unapređivanje respiratornog zdravlja u Crnoj Gori", koji realizuje FORS Montenegro, vrijedan je nešto preko 34 hiljade eura, a u okviru njega predviđena je kupovina dva fiberoptička bronhoskopа i seta pripadajućih kliješta za biopsiju, namijenjenih bolnici u Brezoviku.

Ambasadorka Plugčieva je kazala da im je drago što su u periodu korona virusa pokazali solidarnost sa narodom u Crnoj Gori i što je odobreni projekat vezan za zdrastveni sistem Crne Gore i bolnicu Brezovik. Podsjetila je da su za godinu finansirali ekološki projekat u Podgorici koji se odnosio na podzemne kontejnere, projekat u Danilovgradu vezan za Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, kao i projekat namijenjen ginekološkom odjeljenju bolnice u Bijelom Polju i da su u te svrhe izdvojili 135 hiljada eura.

„Naša Vlada je donirala i 200 odijela za doktore Crne Gore. To je bio znak solidarnosti i prijateljstva prema vašoj državi. Prilikom posjete Bugarskoj, Duško Marković je rekao da je Bugarska ne samo partner, već i veliki prijatelj Crnoj Gori. Pomoć od strane Bugarske je dokaz za to, a kao dva prijateljska naroda imamo sličnosti u tradiciji, kulturi, jeziku i radujemo se saradnji. Pohvalila bih Crnu Goru u borbi protiv korona virusa. Bili ste disciplinovani, odlični, a bilbord koji sam vidjela u Podgorici – 'Zajednička disciplina je najbolja vakcina' bio je toliko upečatljiv i pisala sam u Sofiji da je Crna Gora primjer u borbi protiv korona virusa“, istakla je Plugčieva.

Kazala je da joj je drago što je Crna Gora korona free destinacija, kao i da je posebno važno što građani obje države mogu nesmetano da putuju iz jedne zemlje u drugu, što je važno za ekonomski prosperitet i razvoj. Podsjetila je da je Bugarska nova država EU i da znaju koliko je proces pristupanja u Evropsku uniju složen, pa žele da Crnoj Gori pomognu u u ekspertskom i političkom smislu, kako bi što prije postala dio EU.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović istakao je da će bronhoskopi pomoći u daljoj dijagnostici zaposlenima u bolnici u Brezoviku, jedinoj bolnici takve vrste u državi i regionu, koja postiže izuzetne rezultate i koja je uzor zdravstvenog sistema Crne Gore. Kazao je da se tokom epidemije korona virusa pokazalo da je zdravstveni sistem u Crnoj Gori mnogo bolji nego što su mislili pojedini crnogorski građani.

„Prva smo free destinacija u Evropi, što govori da kada smo organizovani i jedinstveni možemo da budemo pametni, mudri i završavamo neke stvari koje druge države nijesu uspjele tako da realizuju“, kazao je Grbović.

Zahvalio se Vladi Bugarske, kao i FORS Montenegru, organizaciji koja je do sada realizovala veliki broj projekata od kojih su neki bili namijenjeni Službi zaštite i spašavanja.

„Naša bolnica je savremena, najmodernija bolnica u regionu. Ovo što vi nama poklanjate jeste nešto od opreme što taj način dijagnostike dovodi na jedan svjetski nivo, pomaže da održimo rejting koji imamo. Drago nam je što ste razumjeli potrebe ove institucije i što ste pokazali da ste prijatelj Crne Gore“, kazala je direktorica Bolnice, Gordana Reljić.

Veselin Šturanović, direktor FORS Montenegra, kazao je da je organizacija na čijem je čelu pravi put ostvarila saradnju sa Ambasadom Bugarske, kao i da mu je drago što je njihov projekat jedan od četiri, od skoro 60 prispjelih, koji je odobren.

„Neka ovo ujedno bude i naš doprinos i poklon svome gradu i građanima Crne Gore koji svoje nade za izlečenje traže u Specijalnoj bolnici Brezovik. Ovo u isto vrijeme smatramo poklonom ljekarima i medicinskom osoblju Bolnice Brezovik koji posvećeno i predano obavljaju svoj posao“, kazao je Šturanović.

Izrazio je nadu da je pomenuti projekat početak saradnje sa bugarskom ambasadom.

Bonus video: