KCCG: Webinar RUNO prilika za unapređenje saradnje

Ratković je kazala da je telekonferencija prilika da se unaprijedi saradnja sa kolegama iz Srbije u raznim oblastima medicine. Krajnji cilj i očekivanje učesnika skupa je da se iz njihovih iskustava pripreme novi terapijski protokoli iz svih ovih oblasti, a posebno i na prvom mjestu radiologije, koja je u centru skupa

386 pregleda 0 komentar(a)
Sa RUNO webinara, Foto: KCCG
Sa RUNO webinara, Foto: KCCG

Telekonferencija Webinar RUNO konverzacije 2020 prilika je da se, kroz program kontinurane medicinske edukacije, unaprijedi saradnja sa kolegama iz Srbije u raznim oblastima medicine, kazala je medicinska direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Marina Ratković.

KCCG je organizovao online skup posvećen oblastima radiologije, urologije, nefrologije i onkologije, a predavači su ljekari iz te zdravstvene ustanove i privatnog zdravstvenog sistema MediGroup iz Srbije.

Iz KCCG su kazali da se skup održava od 8. do 12. juna, a predstavlja kontinuitet saradnje sa kolegama iz regiona, u cilju razmjene iskustava i unapređenja zdravstvenih usluga.

Ratković je kazala da je telekonferencija prilika da se, kroz program kontinurane medicinske edukacije, unaprijedi saradnja sa kolegama iz Srbije u raznim oblastima medicine.

Prema njenim riječima, krajnji cilj i očekivanje učesnika skupa je da se iz njihovih iskustava pripreme novi terapijski protokoli iz svih ovih oblasti, a posebno i na prvom mjestu radiologije, koja je u centru skupa.

„Važno je precizirati šta može radiolog da pruži nefrologu, urologu ili onkologu, odnosno šta mi, posebno subspecijalisti, hoćemo od radiloga", kazala je Ratković.

Kako je rekla, važno je precizirati i kako da se maksimalno iskoristi postojeća oprema, sa akcentom na potpuno novi pristup za naše najmlađe pacijente.

"A to je ultrazvuk kontrastom, kao i velike mogućnosti magnetne rezonance u dokazivanju mnogih entiteta u nefrologiji, urologiji, onkologiji“, kazala je Ratković.

Ona je istakla značaj skupa nakon nekoliko mjeseci borbe sa Covid-19.

„I ova konferencija pokazuje koliko smo mi spremi, koliko se poštujemo, koliko se na kraju volimo kao drugovi i prijatelji, kolege, bez obzira na oštre tonove i priče određenih ljudi, koji na žalost pokrivaju organizacionu šemu naših prvih komšija, prijatelja i kolega, pokušavajući možda da pokvare taj naš odnos“, navela je Ratković.

Ona je kazala da je struka jača, koliko god to izgledalo demagoški, ovaj skup je to pokazao.

„Čim je bila prilika da možemo fizički da pređemo na ovaj naučni dio i čim smo završili sa pandemijom, pristupili smo organizaciji ovog naučnog skupa i još jednom pokazali koliko se poštujemo, koliko nam je značajno prijateljstvo i kolegijalnost koja je na prvom mjestu“, poručila je Ratković.

Sanja Simić Ogrizović iz MediGroup zahvalila je kolegama iz KCCG na pozivu za učešće u telekonferenciji i pohvalila taj način organizacije webinera.

Ona je navela da je, usljed pandemije COVID-19, KCCG napravio jedan informatički i tehnički iskorak i omogućio taj vid online komunikacije.

„Ja sam oduševljena kako sve ovo funkcioniše, moram da kažem da sam mislila da će tehnički biti mnogo više problema. Faktički, pored svih loših strana koje je pokazala izolacija i pandemija, ovo je jedna dobra strana, što se omogućilo da sa puno ljudi širom svijeta možemo da uspostavimo ovaj vid komunikacije i na taj način unapređujemo naše znanje“, kazala je Simić Ogrizović.

Ona je pohvalila rad i saradnju sa kolegama iz KCCG.

„Ja dobro poznajem KCCG, jer sam dugo bila konsultatnt, a sa Marinom Ratković sam dugo godina u sardanji, konsultacijama i razmjeni mišljenja i pacijenata, tako da ja i dalje smatram da je to definitivno, koliko god je moguće u ovim našim uslovima, odlična priča“, kazala je Simić Ogrizović.

Bonus video: