Fekalije ponovo u Ćehotini, španska kompanija ponijela ključeve i dokumentaciju

Prema nezvaničnim inforacijama Vijesti kompanija Akvalija odlučila je da napusti postrojenje jer smatraju da trpe ogromne troškove i da nisu odgovorni što na postrojenje dolazi veća količina otpadnih voda od projektovanih, zbog nerazdvojenosti kanalizacione i atmosferske kanalizacije u gradu

3147 pregleda 5 komentar(a)
Ćehotina, Foto: Goran Malidžan
Ćehotina, Foto: Goran Malidžan

Postrojenje za tretman optadnih voda u Pljevjima prestalo je da radi i voda iz gradskh kolektora netretirana ponovo ide u rijeku Ćehotinu, nakon što je španska komanija Akvalija tokom vikenda napustila postrojenje, skoro godinu dana prije isteka ugovora, koji su potpisali sa lokalnom upravom.

To je kazao predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović gostujući u jutarnjem programu Radio televizije Crne Gore (RTCG).

„Dobili smo i zvanično obavještenje da su Španci pošli sa gradilišta u Pljevljima, zaključali postrojenje zatvorili ga i obavejstili nas da su ključevi kod njih i dokumentacija koja je pripremljena za upravljanje postrojenjem. Razlog za to meni nije poznat iako zadnjih pola godine do devet mjeseci, oni traže način da odu sa postrojenja iz tehnički nepoznatih razloga pravno neutemeljenih. Nažalost smo došli u situaciju da se otpadne vode iz kolektora izlivaju i rijeku Ćehotinu o čemu smo obavjestili ekološku inspekciju i mislim da će sjutra ekološki inspektori doći u Pljevljja. Mi smo danas organizovali sastanke sa Prokonom koji je naš konsultant i MORT-om, kako dalje da projekat dovedemo do kraja. Bitno je da su radovi privedeni kraju i da je počeo tehnički prijem“, rekao je Golubović.

On je kazo da je Akvalija nakon tehničkog prijema postrojenja trebala da bude nadzor nad radnicima Vodovoda, koji će upravljati postrojenjem.

„Mislim da smo spremni da se bavimo postrojenjem kada zakonom predviđene okolnosti budu to dozvolile jer je postrojenje još uvijek u vlasništvu Španaca i još uvijek oni upravljaju njime kao što su to radili prošle sedmice kada su najavili odlazak i otišli za vikend. Ja očekujem da vidimo kakvo je iskustvo drugih gradova gdje su ove kompanije izvodile radove. Sličan primjer je i u Beranama. U svakom slučaju zaštitićemo novac koji smo dobili 3,5 miliona eura od Evropske komisije i dva i po miliona eura od Evropske investicione banke iz razloga što je taj novac utrošen na tom postrojenju. To postrojenje bi trebalo da radi kako je projektovano“, rekao je Golubović.

Prema nezvaničnim inforacijama Vijesti kompanija Akvalija odlučila je da napusti postrojenje jer smatraju da trpe ogromne troškove i da nisu odgovorni što na postrojenje dolazi veća količina otpadnih voda od projektovanih, zbog nerazdvojenosti kanalizacione i atmosferske kanalizacije u gradu.

Do sada je troškove probnog rada postrojenja snosila Akvalija a tako je trebalo da bude sve do tehničkog prijema i dobijanja upotrebne dozvole.

U toku je tehnički pregled postrojenja koji obavlja komisija Instituta za tehnička ispitivanja iz Podgorice.

Oni su do sada uradiili dva preliminarna izvještaja. Akvalija se izjasnila po tom preliminarnom izvještaju kao i i nadzor i do sada se radilo na otklanjanju nedostataka.

Radovi na izgradnji postrojenja vrijedni su više od šest miliona eura. Projekat se sa 3,5 miliona finansira iz pretpristupnih fondova (IPA), a 2,5 miliona eura kreditno se zadužila Opština Pljevlja. Radovi su započeli u novembru 2014.

Opština po Ugovoru Akvlaliji trebalo da isplati još 700.000 eura a ugovorom je bilo predviđeno da se Špancima još oko 600.000 eura po osnovu garancije o dobro urađenom poslu. S obzirom da u lokalnoj upravi nijesu zadovoljni sa urađenim poslom ovaj iznos Špancima neće biti isplaćen.

Zbog kašenjenja završetka radova Opština Pljevlja je od izvođača radova do sada naplatila 118.000 eura.

Kapacitet postrojenja je 42.000 korisnika, s tim što se u prvoj fazi radilo za 28.000 korisnika. Izgrađena su tri betonska bazena, ukupnog kapaciteta od oko 5.600 metara kubnih, podignuta je tehnička zgrada iz koje se upravlja postrojenjem, kao i administrativna zgrada sa laboratorijom za ispitivanje kvaliteta vode, bioreaktori, primarni i sekundarni taložnici, prostorija za odlaganje i sagorijevanje mulja. Urađena su četiri odvoda za premošćavanje u slučaju kvara ili zastoja rada postrojenja, kojima bi se voda izlivala u Ćehotinu. Tu je i povratni vod kojim se nedovoljno prerađena voda vraća na početak postupka prerade.