Zatvorska uprava o incidentima: Ispadamo loši zbog nečasnih pojedinaca

“Preduzimaju se aktivnosti na prikupljanju operativnih saznanja (unutar i van zatvora), zatim primjeni taktičkih radnji i mjera radi preveniranja neželjenih bezbjednosnih pojava, onemogućavanje kontakata između lica koja su članovi suprotstavljenih kriminalnih grupa”..

7529 pregleda 76 reakcija 4 komentar(a)
Šef UIKS-a Milan Tomić, Foto: Boris Pejović
Šef UIKS-a Milan Tomić, Foto: Boris Pejović

Pojedini zatvorski policajci koji navodno šuruju sa članovima kriminalnih klanova, narušavaju imidž svih službenika koji časno rade.

To proizlazi iz odgovora rukovodstva Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) dostavljenim Vijestima, a povodom nedavnih dešavanja u spuškom Istražnom zatvoru.

Najprije je pritvorenik Ranko Radulović napadnut bodežom tokom šetnje, a par dana kasnije na radnom mjestu uhapšen je zatvorski čuvar Ivan Brnović, zbog sumnje da članovima kavačkog kriminalnog klana omogućavao nezakoniti kontakt iza rešetaka i ta dva slučaja indirektno su povezana.

Iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a, “Vijestima” je juče rečeno da, poštujući ustavno načelo prezumpcije nevinosti, u ovoj fazi postupka ne bi komentarisali slučaj hapšenja Brnovića: “Naglašavajući da podržavamo rad institucija koje su zadužene za otkrivanje i procesuiranje učinioca krivičnih djela, i da osuđujemo svaki vid neprofesionalnog postupanja”.

"Imajući u vidu činjenicu da rad u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija zahtijeva profesionalno postupanje u skladu sa zakonom svih zaposlenih, može se reći da svako postupanje suprotno navedenom može dovesti do smanjenje povjerenja javnosti u odnosu na zaposlene koji krajnje odgovorno i profesionalno obavljaju svoje poslove i radne zadatke”, odgovorili su iz institucije na čijem je čelu Milan Tomić.

Šef UIKS-a Milan Tomić
Šef UIKS-a Milan Tomićfoto: Boris Pejović

Tvrde da je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u prethodnom periodu dala značajan doprinos u otkrivanju “izolovanih slučajeva zloupotrebe službenog položaja od strane službenika koji su zaposleni u ovom državnom organu”: “Koji su u konačnom rezultirali utvrđivanjem odgovornosti ovih lica pred organima sudske vlasti, te i u disciplinskim postupcima.

Menadžment UIKS-a snažno osuđuje svaki vid neprofesionalnog djelovanja zaposlenog koje je usmjereno u pravcu vršenja krivičnih djela koje službenika čini nedostojnim za obavljanje poslova i radnih zadatka iz djelokruga rada ovog državnog organa, i zalaže se bez izuzetka da ova lica u takvim slučajevima snose sve zakonom propisane posljedice”.

Na pitanje - da li nadležni u UIKS-u mogu garantovati bezbjednost pritvorenim i uhapšenim članovima zaraćenih kriminalnih klanova, iz te ustanove poručili su da je praćenje i unapređenje bezbjednosnog aspekta - konstantan zadatak zatvorskog sistema.

“U tom cilju, preduzimaju se aktivnosti na prikupljanju operativnih saznanja (unutar i van zatvora), zatim primjeni taktičkih radnji i mjera radi preveniranja neželjenih bezbjednosnih pojava, onemogućavanje kontakata između lica koja su članovi suprostavljenih ‘kriminalnih grupa’, razmjena podataka sa drugim činiocima bezbjednosnog sektora i sprovođenju drugih aktivnosti koje nam shodno propisima stoje na raspolaganju”.

“U prethodnom periodu izvršena je instalacija dijela tehničke opreme (kamera za potrebe video nadzora, metal detektor vrata), a planira se i instalacija dodatne tehničke opreme koja je takođe nabavljena i koja je u završnoj proceduri nabavke. U skladu sa kadrovskim planom povećan je broj zaposlenih službenika, a u kontinuitetu vrši se i njihova obuka na relevantnim temama”, odgovorili su iz UIKS-a.

RANJAVANJE, HAPŠENJE

Radulović je uboden u leđa 3. juna - silazeći prema terenima za rekreaciju u Istražnom zatvoru, nekoliko pritvorenika stalo je ispred zatvorskog čuvara, čime su ga onemogućili da djeluje, dok je Nikola Drecun (26) iz te grupe utrčao u krug u kojem je bio Nikšićanin i ranio ga.

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv pritvorenika zbog pokušaja ubistva i stvaranja kriminalne organizacije,dok je protiv službenika UIKS-a pokrenut disciplinski postupak...

Prema saznanjima “Vijesti” sa Drecunom su na šetnji bili cimeri iz sobe Nemanja Zurovac, Mošo Paović...

Sudija za istragu Višeg suda odredio je prekjuče pritvor do 30 dana čuvaru Brnoviću.

Brnović je u noći između subote i nedjelje, nešto poslije ponoći, doveden u Istražni zatvor u kojem je dan ranije i uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Više sagovornika “Vijesti” iz SDT-a, UP i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) - ispričalo je da Brnovića sumnjiče da je iza rešetaka radio i za kavčane.

Njega su u petak sa radnog mjesta izveli inspektori Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOK), nakon čega je uhapšen. Navodno, on nije jedini zatvorski čuvar koji se zbog povezanosti sa uhapšenim članovima kavačkog klana našao pod lupom istražitelja.

Preraspoređivanje službenika nije rijetkost

“Raspoređivanja službenika Upravi za izvršenje krivčnih sankcija iz jedne u drugu organizacionu jedinicu, se vrši shodno važećim odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim je propisano da se državni službenik može zbog potrebe rada rasporediti na drugo odgovarajuće radno mjesto za koje ispunjava propisane uslove. U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija nije rijedak slučaj prerasporeda službenika sa jednog na radno mjesto u drugu organizacionu jedinicu, u skladu sa citiranom zakonskom odredbom”, saopštili su iz UIKS-a.

Na taj način odgovorili su na pitanje - da li bi njihovi službenici nakon određenog vremena, trebalo da se rotiraju na radnim mjestima, kako bi se na najmanju moguću mjeru svele intimiziranje službenika sa pritvorenim, odnosno zatvorenim osobama.

Potrebno je naglasiti da ne postoji sterilan zatvorski sistem za koji nijesu karakteristične incidentne situacije, te da prednje navedene aktivnosti imaju za cilj obezbjeđenje garantovanih ljudskih prava svim licima lišenim slobode bez izuzetka, što nadležni u UIKS-a u konačnom i obezbjeđuju”, rečeno je iz UIKS-a

Stražar iz Bijelog Polja sarađivao sa škaljarcima?

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, nedavno je u policiju priveden službenik bjelopoljskog zatvora, zbog sumnje da sarađuje sa pripadnicima takozvanog škaljarskog klana.

To je objavila Televizija Vijesti.

Prema, kako tvrde, pouzdanim saznanjima, taj zatvorski policajac saslušan je u okviru istrage koja se vodi zbog jednog ubistva: “Nije isključena mogućnost da će se upravo on uskoro naći na spisku osumnjičenih. Saznajemo i da je riječ o sinu jednog sudije Vrhovnog suda Crne Gore”, objavila je TV Vijesti.

Bonus video: