Građani se okupili kod krstionice, policija: Vršimo redovne aktivnosti

Oko 200 građana prisutno je u ili ispred manastirskog kompleksa na Prevlaci

101013 pregleda 1343 reakcija 146 komentar(a)
Građani dans kod krstionice, Foto: Siniša Luković
Građani dans kod krstionice, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 10.06.2020. 16:06h

Uprava policije saopštila je da su apsolutno netačni navodi da policija vrši opsadu Tivta na lokaciji Miholjska prevlaka i da pruža asistenciju kako bi se srušila krstionica na ovoj lokaciji.

"Netačne su informacije koje su iznijeli poslanici Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore i svešteno lice M.B. da policija vrši opsadu u Tivtu na lokaciji Miholjska prevlaka kako bi se obezbjedilo uklanjanje krstionice. Službenici Uprave policije u Tivtu vrše redovne poslove i zadatke iz svoje nadležnosti. Demantujemo navode da policija preduzima bilo kakve aktivnosti u vezi krstionice na Miholjskoj prevlaci", saopšteno je iz Uprave policije.

Oko 200 građana prisutno je u ili ispred manastirskog kompleksa na Prevlaci.

Oni će kažu, ostati ovdje do daljnjeg. Večeras će, kako je najavljeno, u manastiru kod krstionice biti održana večernja služba i liturgija, a mnogi građani najavljuju da će ostati ovdje i bdjeti tokom cijele noći.

"Neka znaju da na svako njihovo pomijeranje koje nam je sumnjivo, mi ćemo se okupiti i braniti ovu svetinju", kazao je okupljenima sveštenik Mijajlo Backović.

On ih je upoznao sa aktuelnim stanjem u pravnom postupku riješavanja statusa krstionice i naglasio da država u trenutnim okolnostima, ne može krenuti u rušenje krstionice bez odluke suda.

On je izrazio sumnju u tvrdnje policije da su se njihove snage danas u Tivtu pojavile radi akcije hapšenja bezbjedonosno interesantnih lica, a ne radi eventualnog pokušaja rušenja krstionice.

Sa okupljenim građanima koji i dalje pristižu na Prevlaku je i sveštenstvo manastira predvođeno igumanom, ocem Benediktom.

foto: Siniša Luković

Zbog evidentnog pojačanog prisustva policije u Tivtu u proteklih nekoliko sati, vjernici Mitropoloije crnogorsko-primorske (MCP) počeli su se okupljati u manastiru Svetog arhangela Mihaila na Prevlaci, sumnjajući da se policija priprema da asistira u rušenju objekta krstionice koja je lani bez dozvole države, podignuta na obali mora u manastiru.

Policija na skretanju za Prevlaku
Policija na skretanju za Prevlakufoto: Siniša Luković

Na taj zaključak građane je kako ističu, navela i jutrošnja akcija građevinskih inspektora i policije koji su porušili nelegalno građeni objekat manastirskog konaka MCP u Zoganju kod Ulcinja.

"Imajući u vidu i nedavnu izjavu premijera Duška Markovića da nisu zaboravili na krstionicu na Prevlaci koju su bezuspješno pokušali srušiti lani, ali je narod tada odbranio, kao i činjenicu da je u Tivtu viđena velika koncentracija policije sa dolaskom Interventne jedinice iz Herceg Novog i više "marica", to su se vjernici počeli spontano okupljati u manastiru da ponovno, ako bude trebalo, odbranimo krstionicu", kazao je "Vijestima" sveštenik Mijajlo Backović.

foto: Siniša Luković

On je dodao da je među policajcima koji su danas viđeni u Tivtu bio i inspektor koji je u aprilu "predvodio noćni pokušaj policijskog desanta na Prevlaku", a što je dodatno uznemirilo građane.

Danas u Tivtu
Danas u Tivtufoto: Siniša Luković

"Mi smo u međuvremenu, na sudu srušili prošlogodišnje rješenje Građevinske inspekcije MORT-a o uklanjanju krtsionice, tako da država ako bude ponovo sada krenula na nju, to radi potpuno nelegalno jer ne može rušiti taj objekat samo na osnovu rješenja ministarstva ili Vlade, već mora dobiti pravosnažnu presudu u sudskom postupku koji je u međuvremenu pokrenut", kazao je sveštenik Backović.

Bonus video: