Don Krsto iz podruma konačno “izlazi” na trg

Bista čuvenog Budvanina, izlivena prije 12 godina, i dalje čami u podrumu zgrade Akademije znanja

5774 pregleda 2 komentar(a)
Uređena i pjaceta oko Zvona, Foto: Vuk Lajović
Uređena i pjaceta oko Zvona, Foto: Vuk Lajović

Bronzana bista čuvenog Budvanina don Krsta Ivanovića, koja je izlivena prije 12 godina i koja čami u podrumu zgrade Akademije znanja, trebalo bi da bude postavljena na trgu u Starom gradu.

Na tome insistira Savjet Mjesne zajednice “Stari grad”, koji je obezbijedio i donatora za izradu postamenta na kome će bista biti postavljena.

Član Savjeta MZ “Stari grad” Luka Vučković kazao je da je određena lokacija u Starom gradu gdje će biti postavljena bista.

“Potrebno je da se uradi kameni postament. Želimo da bista koja je u podrumu bude napokon postavljena, odredili smo lokaciju između katoličke i pravoslavne crkve u Starom gradu”, kazao je Vučković.

Bista je rad vajara Zlatka Glamočaka.

Prije Akademije, u koju je 2014. dopremljeno, bronzano poprsje je punih šest godina “čekalo” u livnici “Kuzman” u Smederevu. Autor je u predviđenom roku (2008. godine), završio rad.

Prema riječima Vučkovića, Savjet Mjesne zajednice sproveo je u saradnji sa lokalnom upravom niz akcija uređenja prostora oko i unutar Staroga grada.

“Ulice Staroga grada su očišćene i sanirane. Ostalo je da se izvrši sanacija i sa morske strane. Na našu inicijativu u planu je da se izvrši i sanacija šetnice, odnosno staze na bedemima. Konačno su nakon pune decenije sa trga između crkava u Starom gradu uklonjene tribine za programa festivala Grad teatar, i danas je počelo montiranje novih. Ono što je bitno da će tokom zimskog perioda biti uklanjane, pa ćemo imati slobodan trg”, rekao je Vučković.

Naglasio je da su sa kompanijom “Lovćen film”, koja gazduje bioskopom “Cadmus cineplex” da se u ljetnjim mjesecima otvori ljetnji bioskop.

“Da nove tribine, osim za festivalske programe, budu i ljetnji bioskop, kao jedna dopuna ponude u Starom gradu”, istakao je Vučković.

Trg u Starom gradu
Trg u Starom gradufoto: Vuk Lajović

Mjesna zajednica, kako je dodao, uputila je zahtjev Ministarstvu kulture oko sanacije starogradske crkve Santa Maria in Punta.

“Santa Maria je u katastrofalnom stanju, prozori i krov su polomljeni, kablovi vire. Obećali su da će doći na lice mjesta, kako bi se utvrdilo činjenično stanje. Želimo da se ona uredi i označi”, naglasio je on i dodao da su na trgu ispred Staroga grad sanirani atmosferski kanali.

On je kazao da je urađena i mala pjaceta oko Zvona, replike velikog zvona koje je ostalo nakon filma “Dugi brodovi”, snimanog šezdesetih godina prošlog vijeka.

“Komunalno preduzeće je postavilo klupe, napravljen je mali trg. Imamo najave nekih donacija, da se zvono ofarba, uredi postament i ono bude zaista turistička atrakcija”, kazao je on.

Vučković je rekao da je i realizovana akcija sadnje maslina na mjestu gdje su posječene palme koje je uništio surlaš.

“Kao donaciju dobili smo dvije palme od Opštine Budva, a jednu od HG “Budvanska rivijera” i JP “Morsko dobro”. One su posađene ispred hotela “Avala” i “Mogren””, kazao je Vučković.

Sa Carevićem dogovaraju uređenje Starog grada

Vučković je kazao da će se danas sastati sa gradonačelnikom Markom Carevićem oko projekta uređenja trga Starog grada i malog parka.

“Da se uradi hortikulturno uređenje trga, uradi osvjetljenje. Imamo podršku opštinskih službi, potrebno je da se dobiju konzervatorski uslovi. Namjera nam je da se izvrši i uređenje velikog parka”, kazao je Vučković.

Bonus video: