Odlaganje škole ne znači i pozdrav vrtiću

Preko e-servisa do juče prijavljeno preko 7.500 budućih prvaka i skoro 6.400 mališana u vrtiće

2059 pregleda 0 komentar(a)
Djeca uz potvrdu o odlaganju upisa u školu se mogu upisati u vrtić: Mehmedović, Foto: Vlada CG
Djeca uz potvrdu o odlaganju upisa u školu se mogu upisati u vrtić: Mehmedović, Foto: Vlada CG

Preko e-servisa za upis, do juče je bilo preko 7.500 prijava za upis djece u prvi razred osnovne škole.

To je “Vijestima” rekao sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović. Preko ovog e-servisa, do sada je pristiglo i skoro 6.400 prijava za upis u predškolske ustanove.

“Ono što, pak, interesuje brojne roditelje, jeste na koji način se eventualno odlaže upis u osnovnu školu i da li je to smetnja za upis u vrtiće. Eventualno odlganje upisa vrši se na isti način kao i do sada. Nakon tog eventualnog odlaganja, kad god ono bilo, roditelj bez problema, sa potvrdom o odlaganju koju dobija u školi, može upisati dijete u predškolsku ustanovu”, kazao je Mehmedović.

Prema njegovim riječima, još jedna od dilema jeste da li u vrtiće sada, nakon popuštanja epidemioloških mjera, mogu ići sva djeca ili pak čiji roditelji imaju potvrdu od poslodavca.

“Naravno da su predškolske ustanove otvorene za svako dijete”, poručio je Mehmedović.

Navodi da je precizna brojka prijavljene djece za upis u osnovne škole 7.604, što znači da je upis skoro završen.

“E-upis u osnovne škole koristili su roditelji svih opština, naravno, uz zavisnosti od broja djece odrasle za školu, a to su svakako Podgorica, Nikšić, Bijelo Polje, Bar i Budva. Od pomenutog broja oko 1.100 upisa su izvršile same škole, a na zahtjev roditelja”, pojasnio je sekretar prosvjetnog resora.

Navodi i da su podaci o tome koliko su upisa izvršile same škole i vrtići na zahtjev roditelja “potvrda onoga što smo tvrdili od početka #UpisiMe kampanje: da niti jedan građanin ne treba da ima bojazan da neće imati uslova ili pak da neće znati da ispuni obavezu u vezi sa e-upisom, jer će službe škole, vrtića, ali i samog Ministarstva, konstantno biti na raspolaganju”.

“To se odnosi na one koji imaju tehničkih nejasnoća, ali i sve one koji nemaju tehničkih mogućnosti da upise sami obave”, kaže Mehmedović.

Podsjeća i na to da je ovaj servis postavljen tako da u maksimalnoj mogućoj mjeri olakšava proceduru i omogućava da se upis izvrši bez pribavljanja dokumentacije poput izvoda iz matične knjige rođenih, potvrde iz centara za socijalni rad...

“Iz sistema se povlače mnogi podaci, kako roditelji ne bi bili u obavezi da ih obezbjeđuju, te vjerujemo da je i to jedan od razloga za zadovoljstvo roditelja e-servisima, te za njihovu široku upotrebu...”, pojasnio je on i dodao da je velika prednost bila i to da što sve završava iz sopstvenog doma, te što su servisi dostupni 24 sata.

Bonus video: