U Nikšiću krenula promocija turizma: U fokusu Slano jezero i "mali" događaji

U Nikšiću krenula promocija turizma. Iz Turističke organizacije tvrde da, iako je korona negativno uticala i na njihovo poslovanje, to neće poremetiti buduće planove

7014 pregleda 335 reakcija 9 komentar(a)
Do sada neiskorišćeno: Slano jezero, Foto: Svetlana Mandić
Do sada neiskorišćeno: Slano jezero, Foto: Svetlana Mandić

Turistička organizacija (TO) Nikšić riješila je da ovo ljeto iskoristi kako bi što bolje promovisala grad pod Trebjesom, ali i pripremila što kvalitetniji materijal za promociju.

Iako je, kako je “Vijestima” kazao direktor TO Boris Muratović, korona negativno uticala i na njihovo poslovanje, to neće poremetiti buduće planove jer, kako je istakao, predstoji im mnogo obaveza.

“Radimo na kreiranju imidža organizacije, pa ubrzo očekujemo novi logo, novi sajt, kao i određene stvari koje će doprinijeti lakšem prepoznavanju naše organizacije kao nekoga ko je glavni u promociji turizma u gradu pod Trebjesom“, kazao je Muratović.

Do septembra biće završen suvenir grada čiju izradu u visini od 80 odsto ukupnih sredstava, finansira Nacionalna turistička organizacija, a u pripremi je i turistička brošura koja će promovisati ruralne predjele opštine, registrovana seoska domaćinstva i proizvođače hrane i pića na teritoriji Nikšića. “Brošuru ćemo pokušati da finansiramo kroz projekat koji je već predat i čekamo odgovor. Pripremili smo i projekat za valorizaciju Slanog jezera pod nazivom ’Avanturistički park Slano jezero’, čijom relizacijom bismo na ovom prelijepom lokalitetu dobili niz aktivnosti u prirodi koje bismo mogli ponuditi i lokalnom stanovništvu i svim ostalim posjetiocima. To bi bio početni korak u valorizaciji ovoga, do sada neiskorišćenog lokaliteta“, kazao je direktor TO Nikšić.

Iako će određene programske aktivnosti biti redukovane zbog finansija i još neizvjesne situacije kada je u pitanju održavanje velikih manifestacija, nikšićka Turistička organizacija je odlučila da energiju usmjeri na manje događaje i pisanje projekata koji će unaprijediti turističku ponudu grada i učiniti da se turisti sve više zadržavaju u Nikšiću.

Boris Muratović
Boris Muratovićfoto: Svetlana Mandić

“U subotu, 13. juna organizujemo tradicionalni uranak na planinu Vojnik u saradnji sa Planinarskim klubom ’Montenegro tim’. Planirano je da ova manifestacija ima i ekološku stranu i da svi učesnici daju doprinos u čišćenju tog prelijepog lokaliteta kako bismo na taj način skrenuli pažnju javnosti kako se treba odnositi prema prirodnim bogatstvima koja imamo“, istakao je Muratović.

U planu je, prema njegovim riječima, izrada turističke mape Nikšića, kao i Kataloga smještaja.

“U toku trajanja epidemije domaće stanovništvo je upoznalo grad, uvidjelo ljepote za koje ranije nijesu znali, a to su resursi koje će Turistička organizacija Nikšić nastojati da promoviše u narednom periodu. Kako bismo mogli promovisati pomenute resurse, svi značajni turistički lokaliteti moraju biti očišćeni, pa imamo u planu i volonterske akcije čišćenja našeg grada u kojima ćemo mi biti inicijatori istih. Ako ništa drugo, virus korona naučio nas je da se svi moramo vraćati prirodi, stoga, čekamo vas u Nikšiću da uživamo u društvu prirode“, uputio je poziv direktor TO Nikšić.

Muratović optimista kada je sezona u pitanju

Tokom prošle godine u Nikšiću je ostvareno preko 16,6 hiljada dolazaka i blizu 29 hiljada noćenja, pa je 2019. godina, iz lokalne TO, ocijenjena kao najbolja godina što se tiče turizma. Više od polovine turista posjetilo je Nikšić u periodu jun - septembar, kada se u gradu pod Trebjesom organizuju veliki festivali poput Lake i Bedem festa, ali i Festivala uličnih svirača.

“Prošle godine je u periodu jun-septembar u Nikšiću ostvareno 8.980 dolazaka i 13.820 noćenja turista. Kada su u pitanju dolasci turista, u odnosu na 2018. godinu, to je rast od 48 odsto“, kazao je Muratović.

Pošto su ovogodišnja izdanja Lake i Bedem festa još neizvjesna, sasvim sigurno je i da će broj turista, kao i broj ostvarenih noćenja, biti manji u odnosu na prošlu godinu. Međutim, Muratović je optimista.

“Sezona je krenula malo kasnije, ali smo mišljenja da će isto tako duže i trajati, što svi, osobito mi u turističkoj privredi, moramo iskoristiti“, poručio je direktor TO Nikšić.

Bonus video: