Plaćena školarina do 1.000 eura

“Ministarstvo će sufinansirati školarinu za po deset kandidata magistarski studija iz oblastist prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih, poljoprivrednih, društvenih i humanističkih nauka”, rekla je direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović

4794 pregleda 0 komentar(a)
Sufinansiraće kandidate iz različitih oblasti: Kurpejović, Foto: Vlada Crne Gore
Sufinansiraće kandidate iz različitih oblasti: Kurpejović, Foto: Vlada Crne Gore

Ministarstvo prosvjete raspisalo je konkurs za sufinansiranje magistarskih i doktorskih studija u zemlji i inostranstvu, kao i putnih troškova za studijske boravke u inostranstvu.

To je juče saopštila direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvjete će sufinansirati školarinu za 60 kandidata upisanih na prvu godinu magistarskih studija u zemlji i inostranstvu studijske 2019/2020. godine.

“Ministarstvo će sufinansirati školarinu za po deset kandidata magistarski studija iz oblastist prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih, poljoprivrednih, društvenih i humanističkih nauka”, rekla je Kurpejović.

Ministarstvo će, ističe Kurpejović, sufinansirati i školarinu za 24 kandidata upisana na prvu godinu doktorskih studija u zemlji i inostranstvu.

“Ministarstvo će sufinansirati školarinu za po četiri kandidata doktorskih studija iz oblasti prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih, poljoprivrednih, društvenih i humanističkih nauka”, rekla je Kurpejović.

Kako je objasnila, kandidatima će se sufinansirati školarina do hiljadu eura. Kurpejović je kazala da je konkurs za sufinansiranje magistarskih i doktorskih studija j otvoren do 25. septembra.

Ona je objasnila da ukoliko se za sufinansiranje školarine na magistarskim studijama prijavi više kandidata iz jedne oblasti koji ispunjavaju uslove, prioritet će imati kandidati sa većom prosječnom ocjenom, odnosno indeksom uspjeha.

“Ukoliko se pak za sufinansiranje doktorskih studija prijavi više kandidata iz jedne oblasti koji ispunjavaju uslove, prioritet će imati kandidati koji imaju veći prosjek ocjena, ali i veći broj objavljenih naučnih radova”, rekla je Kurpejović. Kako je dodala, sufinansiraju se i putni troškovi za studijske boravke u inostranstvu i dobitnike stipendija stranih vlada.

Ona je kazala da je Konkurs za te namjene otvoren do 16. decembra.

Bonus video: