Podgorica dobija novi most na Morači

Most će biti širok 6,4 metra, sa dvije biciklističe staze, stazom za pješake, prilagođen OSI

13572 pregleda 14 komentar(a)
HPB most, Foto: Glavni grad Podgorica
HPB most, Foto: Glavni grad Podgorica

Pješački most čija će namjena biti prenos hidrotehničkih instalacija u okviru izgradnje Sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici vrijedan je 1.9 miliona eura.

Glavni grad i kompanija “Bemax” potpisali su danas Ugovor o izgradnji pješačkog mosta u Podgorici.

„Za veoma kratko vijeme, nešto duže od četiri mjeseca, potpisali smo četiri ugovora, a sve sa ciljem gradnje pojedinih djelova jednog od najvrijednijih i najvažnijih projekata u istoriji Podgorice", kazao je zamjenik gradonačelnika, Časlav Vešović.

Kako je istakao, glavni grad je tokom februara potpisao ugovor o gradnji primarnog kolektora, a tokom marta su potpisana dva ugovora za gradnju sekundarne mreže.

On je podsjetio da je 18. maja počela gradnja primarnog kolektora, nakon čega je počela gradnja sekundarne mreže.

„U narednim danima ćemo raspisati predkvalifikacioni javni poziv za dizajniranje i gradnju samog postrojenja, sa ambicijom da do kraja godine bude poznat izvođač radova na ovom najzahtjevnijem dijelu sistema za prečišćavanje otpadnih voda“, saopštio je Vešović, dodajući da kapitalni razvoj Podgorice, uprkos svim okolnostima, uspješno održava kontinuitet.

„Vjerujemo da realizacijom kapitalnih investicija na najbolji način podstičemo privrednu aktivnost i da na taj način dajemo i najbolji doprinos kada je u pitanju saniranje negativnih ekonomskih posljedica koje je izazvao koronavirus. Današnje potpisivanje ugovora, na najbolji način potvrđuje da pandemija nije i neće zaustaviti dalji kapitalni razvoj Podgorice“, zaključio je Vešović.

Sa potpisivanja ugovora
Sa potpisivanja ugovorafoto: Glavni grad Podgorica

Direktor gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija, Filip Makrid, istakao je da se radi o jednoj od najmanjih, ali u tehničkom smislu vrlo zahtjevnih komponenti Projekta prečišćavanja i sakupljanja otpadnih voda Glavnog grada.

„Funkcija pješačkog mosta je da dva kolektora prevede u fekalne vode, u glavni kolektor čiju izgradnju realizuje istoimena kompanija Bemax. Pored toga, imaćemo i cjevodod koji je planiran za buduće potrebe razvoja Glavnog grada kada je vodosnabdijevanje u pitanju. Što se same građevine mosta tiče, ona je plod znanja domaćih firmi, koncipiran kao mostovska konstrukcija dužine oko 125 metara sa najvećim rasponom oko 75 metara sa druge strane. Bez obzira što predstavlja funkcionalnu cjelinu i jedan više industrijski objekat, trudili smo se da mu damo posebnu notu i da bude praktičan i uklopi se u budući koncept razvoja grada”, saopštio je Makrid.

Most će biti širok 6,4 metra, sa dvije biciklističe staze, stazom za pješake, prilagođen OSI.

Most
Mostfoto: Glavni grad Podgorica

“Zadovoljstvo nam je da se možemo još jednom pokazati pred Glavnim gradom kao ozbiljni izvođači i da ćemo moći da odgovorimo jednom veoma zahtjevnom poslu. Mostovi sami po sebi su kruna graditeljstva i najzahtjevniji objekti pri izgradnji. Posao ćemo odraditi kvalitetno, rok je 14 mjeseci, a mi ćemo se potruditi da i ovaj posao odradimo prije navednog roka, jer to je ono što krasi kompaniju Bemax”, zaključio je direktor kompanije “Bemax” Veselin Kovačević.

Bonus video: