"rješenje nezakonito iz više razloga"

MCP: Nije nam dostavljeno rješenje o rušenju objekta u Ulcinju, prekomjerna upotreba sile policije

"Po svjedočenju s lica mjesta, jedan od mještana koji je policiju snimao telefonom je povrijeđen, tako što je dobio udarac u vrat i bačen na zemlju, a slomljen mu je i telefon", saopšteno je iz MCP

2114 pregleda 9 komentar(a)
Sa rušenja objekta MCP u ulcinjskom naselju Zoganje, Foto: Mitropolija.com
Sa rušenja objekta MCP u ulcinjskom naselju Zoganje, Foto: Mitropolija.com

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) demantovala je da je njihovom advokatu dostavljeno rješenje o rušenju objekta u ulcinjskom naselju Zoganje.

Navode da su pojedini mediji prikazali fotografiju rješenja o zabrani radova od 4. juna ove godine, koje je uručeno advokatu Darku Hajdukoviću iz Bara.

"Pokušali su da lažno predstave da je rješenje o rušenju od 9. juna 2020. godine dostavljeno na isti način, iako u tom rješenju ne postoji podatak dokaz o uručenju rješenja. Primjerak rješenja nisu imali ni urbanistički inspektori, koji su bili na licu mjesta i koji su na zahtjev monahinja da im se pokaže pisano rješenje izrekli neistinu da je rješenje uručeno punomoćniku. Dakle, dostava nije konstatovana niti na rješenju, niti dostavnicom, niti je na bilo koji način pokušano uručenje u smislu čl. 86 Zakona o upravnom postupku", navodi se u saopštenju MCP.

Navode da objavljeno rješenje o rušenju sadrži podatak da je donijeto 9. juna 2020. godine, te da je rok za njegovo ispunjenje dan.

"Dakle, čak i kada bi bila tačna lažna vijest da je izvršena uredna dostava rješenja o rušenju, a nije, kao što smo već naveli, akteri nezakonitog rušenja nisu smjeli biti na licu mjesta u danu koji je objavljenim rješenjem bio ostavljen za ispunjenje obaveze. Rješenje o rušenju je nezakonito iz više razloga. Najprije, u izreci rješenja, koje smo vidjeli samo u medijima, nisu navedene dimenzije objekta i površina, a nije naveden ni broj lista nepokretnosti. Drugo, nisu se stekli ni uslovi za donošenje rješenja o rušenju objekta, jer je na rješenje o zabrani daljih radova izjavljena žalba prije donošenja rješenja o rušenju. Radovi na konaku, suprotno tvrdnjama Ministarstva održivog razvoja i turizma, nisu nastavljani od trenutka prijema rješenja o zabrani radova. Mitropoliji crnogorsko-primorskoj kao subjektu nadzora nije omogućeno da izvrši ovakvo nezakonito rješenje, niti se izvršenju pristupilo u skladu sa principom da njegovo sprovođenje treba da učini najmanju moguću štetu subjektu nadzora", navode iz MCP.

Tvrde i da su preduzeća Vilusi Nikšić i K-M Trust Nikšić "postupala bez odgovarajućih licenci".

"U vezi "asistencije" Protivterorističke jedinice prilikom rušenja manastirskog konaka, može se samo zaključiti da je njihovo prisustvo znak nerazumnosti režima, a nikako njegove snage. Policijska jedinica koja bi trebalo da bude najelitnija i da se koristi u borbi sa naoružanim kriminalnim ili terorističkim grupama, izvedena je na mirne građane Crne Gore, na četiri monahinje i na pravoslavne vjernike, koji u Opštini Ulcinj predstavljaju ubjedljivu manjinu. Smatramo da za "asistenciju policije", a kamoli takve jedinice, nisu bili ispunjeni uslovi iz člana 18 Zakona o unutrašnjim poslovima, budući da nadležni organ nije mogao da pretpostavi mogući fizički otpor u izvršenju ovog nezakonitog rušenja, jer nije ni pokušao da ga izvrši bez policijske ”asistencije”, niti je uopšte pokušao da uruči rješenje".

Iz MCP tvrde da je juče došlo i do prekomjerne upotrebe sile od strane pripadnika policije prema građanima.

"Po svjedočenju s lica mjesta, jedan od mještana koji je policiju snimao telefonom je povrijeđen, tako što je dobio udarac u vrat i bačen na zemlju, a slomljen mu je i telefon. Pri ovakvim "asistencijama" policije, a što juče nije bio slučaj, obezbjeđuje se i prisustvo vatrogasne i službe hitne pomoći, kao i predstavnika Centra za socijalni rad, upravo zbog mogućih nepredviđenih situacija koje se ne mogu rješavati golom silom za koju je obučena policija. Poraz prava vidimo i u tome što je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, zahvaljujući režimskim portalima na neobičan i nezakonit način "dostavljeno" rješenje, koje na licu mjesta nisu imali ni postupajući građevinski inspektori".

MCP navodi i da "proizvoljnim ocjenama da je započeti objekat navodno narušava ”ambijentalnu cjelinu crkve Svetog Vasilija Ostroškog iz 18. vijeka” Ministarstvo za održivi razvoj i turizam je pokušalo da sakrije svoju lošu namjeru..."