Smailović: Naplaćeno oko 60 miliona potraživanja

Vlada danas razmotrila i usvojila Analizu efikasnosti funkcionisanja sistema izvršenja za prošlu godinu.

459 pregleda 1 komentar(a)
Smailović, Foto: Ministarstvo pravde
Smailović, Foto: Ministarstvo pravde

Sistem izvršenja je i u prethodnoj godini funkcionisao efikasno, kazao je Generalni direktor Direktorata za građansko zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde Ibrahim Smailović, navodeći da je u tom periodu naplaćeno oko 60 miliona potraživanja.

Vlada je danas razmotrila i usvojila Analizu efikasnosti funkcionisanja sistema izvršenja za prošlu godinu.

Smailović je, nakon sjednice Vlade, kazao da su javni izvršitelji i sudovi u posmatranom periodu riješili veliki broj izvršnih predmeta.

"Struktura riješenih predmeta je izuzetno povoljna, naročito kada su u pitanju izvršenja na osnovu izvršnih isprava”, rekao je Smailović.

On je naveo da su predmeti rješavani u relativno kratkom roku, i da su sudovi bili izuzetno efikasni i u rješavanju predmeta po prigovorima na odluke izvršnih sudija i javnih izvršitelja.

“Analizom su obuhvaćeni rad i rezultati javnih izvršitelja, i osnovnih sudova i Privrednog suda Crne Gore u izvršnim predmetima, nadzor nad zakonitošću rada javnih izvršitelja i utvrđeno stanje, kao i drugi podaci i aktivnosti koji su relevantni za sistem izvršenja”, rekao je Smailović.

On je naveo da su javni izvršitelji u posmatranom periodu riješili 35.925 predmeta i da je struktura riješenih predmeta na osnovu isprava izuzetno povoljna, naročito kada su u pitanju izvršni predmeti na osnovu izvršnih isprava.

“Dužina trajanja izvršnog postupka kod izvršnih isprava ostala je na istom nivou kao u 2018. godini - 18 dana u svim predmetima, dok je u onim predmetima u kojima je potraživanje naplaćeno 100 odsto postupak naplate potraživanja trajao 16 dana”, objasnio je Smailović.

On je kazao da ukupan iznos naplaćenog potraživanja u analiziranom periodu iznosi 60 miliona eura.

“Vrlo je važno napomenuti da se u značajnom broju predmeta, kako na osnovu izvršnih, tako i na osnovu vjerodostojnih isprava, izvršenje sprovodi namirenjem u ratama“, kazao je Smailović.

On je istakao da je Analiza pokazala da je u posmatranom periodu povećana zakonitost u odlučivanju izvršnih sudija i javnih izvršitelja, jer je procenat usvojenih prigovora smanjen za 4,89 odsto u odnosu na prethodni period.

„Broj izjavljenih prigovora je na prošlogodišnjem periodu, nešto niži i iznosi 2,66 odsto od ukupnog broja predmeta koji se nalazio u radu kod javnih izvršitelja u posmatranom periodu“, rekao je Smailović.

Kako je kazao, efikasnosti sistema izvršenja u posmatranom periodu svojim radom i rezultatima rada u u značajnoj mjeri doprinijeli su osnovni sudovi i Privredni sud.

"Koji su riješili gotovo cjelokupni priliv predmeta te vrste, dok su osnovni sudovi u značajnoj mjeri smanjili zaostatak predmeta na osnovu vjerodostojnih isprava iz prethodnog perioda", rekao je Smailović.

Kada je u pitanju rješavanje predmeta po prigovorima na odluke izvršnih sudija i javnih izvršitelja, Smailović je kazao da su osnovni sudovi u posmatranom periodu riješili 90,66 odsto od broja izjavljenih prigovora.

"Dok je navedeni procenat kod Privrednog suda bio još veći i iznosi 99,70 odsto, što znači da su riješeni gotovi predmeti i da je strankama blagovremeno pružena pravna zaštita", rekao je Smailović.

Kako je naveo, svi predmeti na osnovu izvršnih isprava riješeni su u kratkom roku u trajanju do tri mjeseca – 84,89 odsto predmeta, dok je, sa druge strane, veliki broj predmeta na osnovu vjerodostojnih isprava i mjenice kao vjerodostojne isprave riješen u trajanju dužem od jedne godine – 97,66 odsto, čime je značajno smanjen njihov zaostatak iz prethodnog perioda.

„Važnost podatka da je veliki broj predmeta na osnovu izvršnih isprava kod osnovnih sudova riješen u kratkom roku do tri mjeseca proizilazi iz činjenice što se ovi predmeti odnose na oduzimanje i predaju djeteta i vraćanje zaposlenog na rad“, rekao je Smailović.

Prema njegovim riječima, na osnovu svih navedenih podataka može se konstatovati da je reforma sistema izvršenja u pogledu rasterećenja sudova i povećanja njihove efikasnosti u rješavanju te vrste predmeta u posmatranom periodu dala odlične rezultate.

Bonus video: