Krivac će platiti rekonstrukciju Mediteranske ulice

Građevinska inspekcija juče je stopirala radove na gradilištu firme Alart centar
234 pregleda 9 komentar(a)
Mediteranska ulica, Foto: Vuk Lajović
Mediteranska ulica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.02.2018. 07:48h

Za koga se bude utvrdilo da je odgovoran za uništavanje Mediteranske ulice, moraće da nadoknadi štetu i plati rekonstrukciju te glavne saobraćajnice u Budvi.

To je za “Vijesti” kazao gradonačelnik Dragan Krapović, dodajući da je urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja stopirala izvođenje radova na gradilištu kompanije Alart centar, u neposrednoj blizini Mediteranske ulice.

Pukotine dužine i nekoliko desetina metara i široke više od pet centimetara uzduž kolovoza, bile su razlog da Komunalna policija prije tri noći zabrani saobraćanje tom ulicom.

Opština je o svemu upoznala nadležne državne institucije, a pozvan je tim stručnjaka Građevinskog fakulteta iz Podgorice da izvrši ekspertizu i utvrdi - kako je došlo do slijeganja terena i pucanja saobrabraćajnice.

Krapović je kazao da je Opština angažovala geodetsku agenciju, koja snima teren na deset kriznih tačaka na tom lokalitetu u srcu Budve.

Osim soabraćajnice, pukotine su vidljive i na trotoaru novog stambenog kompleksa kompanije ICL Inžinjering, izgrađenog uz Mediteransku ulicu, koji je gradila kompanija Bemax.

Praktično cijeli lokalitet Velja voda je kritičan i mještani su upozoravali lokalnu upravu, prilikom donošenja planskih dokumenata, da se ne smiju ucrtavati višespratnice, jer je riječ o jakim podzemnim vodama i močvarnom terenu.

Da je to tako svjedoče i pukotone stare više godina na fasadama stambenih zgrada i kuća.

U rješenje urbanističko građevinskog inspektora Vladana Juretića, koji je izvršio kontrolu na gradilištu kompanije Alart centar, izriče se zabrana izvođenja radova do daljeg, odnosno do dobijanja nalaza vještaka geotehničke struke u vezi sa uzrokom nastajanja pukotina u Mediteranskoj ulici.

“Nakon nalaza će biti donijeta odluka o daljim mjerama“, navodi se u rješenju inspektora.

Od nalaza vještaka zavisi i odluka Opštine Budva, koja je spremna da zabrani građevinske radove na cijelom području uz obalu, gdje je riječ o trusnom i močvarnom zemljištu, a gdje je detaljnim urbanističkim planom prevdiđena gradnja višespratnih stamebenih i poslovnim objekata.

PzP: Što prije utvrditi ko je odgovoran

Iz Opštinskog odbora Pokreta za promjene pozvali su nadležne u Opštini da se što prije utvrde ko je odgovoran za uništavanja ključne gradske saobraćajnice.

Lider budvanskog PzP-a Nikola Vučićević kazao je da postoji bojazan da je statika cijelog terena ugrožena, zbog čega mora da se hitno reaguje, kako šteta ne bi bila još veća.

“Tražimo da se utvrdi ko je odgovoran, a mi kao dio gradske vlasti insistiraćemo, ne samo da bude nadoknađena šteta, već i da se cijeli slučaj procesuira“.

Bonus video: