MORT: Prikupljeno više od pet tona otpada u Bokokotorskom zalivu

"Pritisak na morska i primorska područa Crne Gore raste i prijeti budućnosti onoga što turizam čini tako posebnim u našoj zemlji, te je stoga neophodno da na održiv način planiramo buduće aktivnosti na Jadranu, što je jedini način i da se podrži plava ekonomija u regionu", kaže se u saopštenju

1554 pregleda 1 komentar(a)
Bokokotorski zaliv, Foto: Siniša Luković
Bokokotorski zaliv, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 12.06.2020. 15:16h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma saopštilo je da je danas uspješno realizovalo veliku akciju čišćenja otpada na obali, moru i podmorju u Bokotorskom zalivu povodom Svjetskog dana životne sredine, prilikom koje je prikupljeno više od pet tona otpada, mahom automobilskih djelova, bijele tehnike, stakla i plastike.

"Ova akcija koja je realizovana na području između Seljanova i Stoliva, organizovana je uz podršku projekta „Implementacija ekosistemskog pristupa u Jadranskom moru kroz prostorno planiranje područja mora“ (projekat „GEF Adriatic“) u saradnji sa Upravom pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Institutom za biologiju mora, Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine i privatnim sektorom: „MONTE FISH“ d.o.o. i „Bella Boka“ d.o.o., uz podršku Ronilačkog saveza Crne Gore (ronilački centri: „Akvanaut“ - Podgorica, „Posejdon“ - Bijela, „Plava Planeta“ - Kotor, „Adriatic Blue“-Herceg Novi), Pomorskog fakulteta Kotor, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Opštine Kotor i NVO sektora", kaže se u saopštenju.

U blizini lokacija današnjeg čišćenja, kako su objasnili, u okviru projekta „GEF Adriatic” projekta tokom jeseni 2019. godine organizovano je istraživanje, terenski rad i prikupljanje podataka o distribuciji i stanju korala, tokom kojeg je stručni tim Instituta za biologiju mora, zabilježio i evidentirao veliku količinu otpada, te je ovo predstavljao i dodatan razlog da se prilikom organizacije akcije povodom Svjetskog dana životne sredine to područje i očisti uz podršku projekta.

"Pritisak na morska i primorska područa Crne Gore raste i prijeti budućnosti onoga što turizam čini tako posebnim u našoj zemlji, te je stoga neophodno da na održiv način planiramo buduće aktivnosti na Jadranu, što je jedini način i da se podrži plava ekonomija u regionu", kaže se u saopštenju.

Kako su naveli u saopštenju, MORT je ovom akcijom težio je povezivanju i uključivanju institucija, lokalne zajednice, domaćih firmi i proizvođača i NVO sektora s ciljem pružanja podrške održivoj valorizaciji i očuvanju resursa mora integracijom aktivnosti različitih aktera društva, za čistije i očuvanije more.

"MOER ovim putem ukazuje na značaj dostupnosti naučnih podataka koji će doprinijeti donošenju najboljih odluka i pomoći našem moru da dugoročno bude čisto, zdravo i sigurno.

Tokom prethodnih godina izrađene su studije, analize i procjene na nivou Mediterana i Jadransko-jonske regije o količinama otpada u moru i na plažama, pojasnili su oni.

"Gustina otpada na plažama u Jadransko-jonskoj regiji na osnovu tih istraživanja iznosi 0,67 predmeta po m2. Shodno toj statistici, Crna Gora je treća, odnosno iza Hrvatske i Slovenije po količini otpada po m2 uz podatak da je ta količina 0,37 predmeta po m2, kada je otpad na plažama u pitanju. Istraživanja pokazuju da je plastika najzastupljenija u otpadu iz mora, sa oko 91 odsto otpada na plažama, isti procenat plutajućeg otpada, i oko 89 odsto na morskom dnu - što jasno ukazuje na globalni trend plastike u sastavu morskog otpada", zaključeno je u saopštenju.