Svjetska podmornička elita u Tivtu

Crna Gora će 2023. biti domaćin kongresa veterana na 110. godišnjicu dolaska prvih podmornica

2390 pregleda 0 komentar(a)
Podmornica "Heroj", Foto: Siniša Luković
Podmornica "Heroj", Foto: Siniša Luković

Crna Gora i Tivat će biti domaćini i organizatori Svjetskog kongresa podmorničkih veterana 2023. godine, potvrđeno je “Vijestima“ iz Udruženja “Podmorničar“ iz Tivta koje okuplja bivše podmorničare Jugoslovenske ratne mornarice, a koji žive u Crnoj Gori.

“Putem online glasanja, odluku da se Crnoj Gori povjeri domaćinstvo i organizacija ovog značajnog međunarodnog skupa, podržale su 19 od 24 zemlje, članice Međunarodnog kongresa podmorničara (ISC). Ove godine Kongres koji je trebalo da se održi u Karlskroni u Švedskoj je morao da bude otkazan zbog koronavirusa i odložen je za 2021. Šveđani će te godine biti domaćini, Grčka 2022, a mi smo dobili organizaciju kongresa za 2023. jer je Njemačka odustala od toga da oni budu domaćini te godine“, kazao je član rukovodstva NVO “Podmorničar“, kapetan bojnog broda u penziji Rajko Bulatović.

On je naveo da je to velika čast i obaveza za Udruženje podmorničkih veterana iz Crne Gore, ali i odlična prilika za dodatnu međunarodnu promociju i Tivta i cijele države, odnosno bogate mornaričke i vojno-tehnološke tradicije u Boki Kotorskoj. Naime, 2023. godine kada će se kongres održati u Tivtu, navršava se tačno 110 godina od dolaska prvih podmornica u Boku, jer je austrougarska podmornica U-3 uplovila u njihovu veliku vojnopomorsku bazu još daleke 1913.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata, Boka je uz Pulu bila glavna baza njemačke Mitellmer U-boot flotile (Sredozemne podmorničke flotile) koja je stvarala izuzetno velike probleme saveznicima u mediteranskom basenu. Neke svjetski poznate ličnosti i najveći podmornički asovi svih vremena, tada su bili u Boki, poput najčuvenijeg od svih Karla Denica, ili Lotara fon Arnoa dela Perijera, Maksa Valentajnera, Valtera Forstmana, Ota fon Hersinga, Georga fon Trepa, Martina Nimolera, Joefa Holuba, Zdeneka Hudečeka do Vilhelma Kanarisa. U vrijeme održavanja kongresa navršiće se i 95 godina od ustanovljavanja jugoslovenskog podmorničarstva, odnosno dolaska u Tivat prvih jugoslovenskih podmornica “Hrabri“ i “Nebojša“ 1928. Tivat ima višedecenijskku duboku vezu sa podmorničarstvom kao tehnološki veoma naprednom djelatnošću i segmentom ratne brodogradnje, jer su podmornice Austro-Ugarske, Kraljevine i socijalističke Jugoslavije, ali i SSSR-a i Libije, decenijama održavane i remontovane u ovdašnjem vojnom brodogradilištu Arsenal, a Tivat je i mjesto gdje je 2005. i završilo podmorničarstvo na ovim prostorima kada je zvanično rasformirana tadašnja 88. flotila podmornica RMVJ. Ovdje su sačuvani brojni artefakti vezani za bogatu i dugu tradiciju podmorničarstva u Boki, među kojima su najznačajnije dvije kompletne podmornice: mala tzv. džepna podmornica P-912 “Una“ i velika dizel-električna podmornica P-821 “Heroj“, koje su danas muzejski eksponati u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra.

Tivat je do sada u više navrata bio mjesto okupljanja podmorničkih veterana bivše Jugoslavije, jer njihova udruženja iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore odlično međusobno sarađuju, a priliku da obiđu podmornice-muzejske eksponate, proteklih godina nisu propuštale ni mnoge njihove kolege - aktivni ili penzionisani podmorničari iz cijelog svijeta, koji su u Crnu Goru dolazili kao turisti. Ipak, organizacije višednevnog skupa koji će u maju 2023. u Tivtu okupiti oko 200 delegata - podmorničkih veterana iz cijelog svijeta i članova njihovih porodica, je mnogo ambiciozniji i ozbiljniji poduhvat u čemu će Udruženju “Podmorničar“ kao domaćinu partneri biti gradska uprava, predstavnici državnih vlasti i ovdašnje turističke privrede.

Bonus video: